2019 december 31

Illegálisan forgalmazott és beszerzett pirotechnikai eszközök után kutat a rendőrség

Az év utolsó napjaiban fokozott a veszélye annak, hogy a törvényellenesen beszerzett petárdák és egyéb pirotechnikai eszközök maradandó sérülésekkel járó baleseteket okozhatnak – figyelmeztetnek az orvosok. Tegnap egy Vaslui megyei fiatal petárdák tesztelése közben szenvedett balesetet. Ezért a rendőrség fokozottan ellenőrzi azokat a helyeket, ahol ilyen eszközöket forgalmazhatnak, illetve raktározhatnak.

A közszolgálati rádió tudósítója, Alina Darie arról számolt be, hogy a Vaslui-i fiatalembert, akinek a kezében felrobbant egy petárda, jelenleg a bârladi „Elena Beldiman” Kórházban kezelik. Az orvosok megállapítása szerint az áldozat bal keze oly mértékben roncsolódott, hogy egyik ujját amputálni kell. A rendőrök ismételten felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy az ünnepek alatt se használjanak pirotechnikai eszközöket, mert komoly veszélynek teszik ki magukat. A hatóság emberei szerint a legtöbb ilyen eszköz a Vaslui megyeiek tulajdonába került, miután ezeket törvénytelen úton vásárolták meg. Novemberben a Vaslui megyei határrendőrség egy férfinél 5000 petárdát talált, aki azt mondta, hogy a pirotechnikai eszközöket az interneten vásárolta 250 lejért, azzal a céllal, hogy az ünnepek idején felhasználja őket. (Rador Hírügynökség)

Az előfizetéses mobiltelefon-kártyákat március 31-ig vásárolhatjuk meg a személyazonossági igazolvány felmutatása nélkül

A rendelkezésnek eredetileg már holnap érvénybe kellett volna lépnie, de a kormány úgy határozott, hogy meghosszabbítja a határidőt. A közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Şerban elmondta, hogy a kormánynak egy szeptemberben elfogadott sürgősségi rendelete rendelkezik arról, hogy az úgynevezett prepay kártyákat csak a személyi igazolvány felmutatása és adatainak feljegyzése révén lehessen megvásárolni. A rendelkezés ellen azonban a Nép ügyvédje (ombudsman) óvást nyújtott be az Alkotmánybírósághoz. Annak érdekében, hogy a szóban forgó jogszabály összhangban legyen az Alkotmánybíróság döntésével, a kormány három hónappal elhalasztotta a sürgősségi rendelet életbeléptetését. (Radio România Actualităţi)

Megszüntették az 1989-es Román Forradalom Intézetét

Az intézkedést a tegnapi kormányülésen sürgősségi rendelettel fogadták el. Az 1989-es Román Forradalom Intézetének elnöke Ion Iliescu, volt államfő. A jogszabály indoklása szerint az intézmény eddigi tevékenysége kevéssé volt releváns költségvetése pedig aránytalanul nagy.

Az intézmény igazgatója, Gelu Voican Voiculescu a közszolgálati rádiónak nyilatkozva visszaélésnek minősítette a kormány döntését, amelyről azt állítja, hogy nem érti annak indokait. Az 1989-es Román Forradalom Intézete néhány héttel ezelőtt egy koncert szervezésével kívánt megemlékezni december 22-én a 30 évvel ezelőtti eseményekről. Akkor több civil szervezet is a tiltakozott a kezdeményezés ellen, mert úgy vélték, hogy ez sértené a forradalomban elesettek emlékét. (Radio România Actualităţi)

Ideiglenesen bevonták a fővárosi Floreasca Kórház működési engedélyét

Erről az Egészségügy Minőségének Menedzsmentjét ellátó Országos Hatóság döntött.

Ugyanakkor tovább folyik a nyomozás abban a nagy nyilvánosságot kapott ügyben, ami az elmúlt vasárnap történt, amikor is egy 66 éves asszony meggyulladt a műtőasztalon egy sebészeti beavatkozás közben.

A közszolgálati rádió tudósítója, Cristina Dumitrescu elmondta, hogy a páciens – aki rákos megbetegedésben szenvedett és a betegség végső stádiumában volt – tegnapelőtt este meghalt. A Fővárosi Rendőrség gyilkossági csoportja gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást az ügyben. A nyomozással párhuzamosan ellenőrzi a kórházat az Orvosi Kamara és az egészségügyi miniszter ellenőrző testülete is, amelyik a jövő hét elején fogja bemutatni jelentését.(Radio România Actualităţi – Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador