Cartelele preplătite de telefonie mobilă mai pot fi cumpărate fără a prezenta cartea de identitate până în 31 martie

Cartelele preplătite de telefonie mobilă mai pot fi cumpărate fără a prezenta cartea de identitate până în 31 martie. Iniţial, măsura trebuia să intre în vigoare de mâine, dar guvernul a decis să prelungească termenul. Andrei Şerban vine cu detalii.
Reporter: Ordonanţa de urgenţă a guvernului din septembrie obligă cumpărarea cartelelor telefonice prepay doar cu buletinul. Ordonanţa a fost atacată la Curtea Constituţională de Avocatul Poporului. Pentru a aştepta decizia Curţii Constituţionale, guvernul a adoptat o nouă ordonanţă de urgenţă, prin care amână de la 1 ianuarie la 1 aprilie 2020 data de la care se vor cumpăra cartelele prepay cu buletinul. Guvernul a mai adoptat şi o ordonanţă de urgenţă, prin care desfiinţează Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989, al cărui preşedinte este fostul şef al statului, Ion Iliescu. Motivul este acela că activitatea institutului de la înfiinţare şi până în prezent s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat.
Realizator: Directorul Institutului Revoluţiei Române, Gelu Voican Voiculescu, consideră decizia guvernului de ieri abuzivă şi spune că nu înţelege demersul guvernului. Acest institut a fost în centrul unui scandal acum două săptămâni, după ce a decis să organizeze un concert pe data de 22 decembrie. Mai multe organizaţii nonguvernamentale au considerat gestul o jignire la adresa celor ucişi la Revoluţie./avladucu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 31 decembrie