Obiceiuri tradiţionale din prima zi a Anului Nou

În ziua de Anul Nou, copiii merg cu Sorcova din casă în casă şi le urează oamenilor sănătate şi prosperitate. În unele zone e şi obiceiul colindatului cu o căpăţână de porc, împodobită cu panglici şi mărgele. În tradiţia populară se mai spune că aşa cum este musafirul din această zi, aşa îi va merge gazdei tot anul.
În Oltenia, în prima zi din an copiii mici sunt daţi la grindă. Este o tradiţie prin care părinţii merg cu copilul şi plocon la moaşă, care îl ridică la grindă şi-i urează de bine. Totul se termină în jurul unei mese îmbelşugate.
Reporter: Florin Firu – În dimineaţa de Anul Nou se obișnuiește ca cei mici să fie duși de părinți la moși pentru a fi dați la grindă. În pragul ușii copilul, având pe cap un colac legat cu ață roșie, în care se pun bani și fire de busuioc, este ridicată de moș de trei ori cu fața spre răsărit, timp în care i se ureaza de sănătate, belșug și împliniri în viață.
Datul la grindă se răsplătește cu plocon din partea părinților, obiceiul fiind urmată de o masă festivă în cinstea copilului.
Copiii sunt dați la grindă până la vârsta de trei ani./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 ianuarie)