Revista presei internaţionale, 1 ianuarie 2020

De la pătrunderea protestatarilor irakieni în Ambasada americană din Bagdad, la incendiile din Australia şi fuga fostului preşedinte al firmei Nissan în Liban, la cumpăna anilor, presa internaţională nu duce lipsă de subiecte dramatice.
„Zeci de susţinători furioşi ai miliţiilor şiite irakiene au luat cu asalt clădirea ambasadei americane din Bagdad, spărgând uşa principală şi dând foc sălii de recepţie”, relatează USA Today, cu precizarea că atacul a urmat loviturilor aeriene lansate de SUA, care au ucis 25 de membri ai miliţiilor Kataeb Hezbollah susţinute de Iran. The New York Times conchide că „acum Washingtonul – şi nu Teheranul – este ţinta ostilităţii irakienilor într-un moment oportun pentru Iran, care se confruntă cu regrese în regiune şi cu instabilitate pe plan intern”.
New York Times informează şi despre fuga în Liban a fostului preşedinte al firmei Nissan, Carlos Ghosn, inculpat într-un proces în Japonia pentru nereguli financiare. „Este neclar cum a reuşit dl Ghosn să plece din Japonia, unde depusese o cauţiune de 9 milioane de dolari, ar fi trebuit să fie sub urmărire strictă”, iar avocaţii săi spun că încă deţin toate cele trei paşapoarte ale fostului şef al Nissan.
În Australia, finalul de an a surprins mii de persoane pe plajele din sud-estul ţării, nu pentru a petrece, ci pentru a se refugia din calea incendiilor violente care fac ravagii într-o regiune foarte îndrăgită de turişti, scrie Le Monde. Ziarul francez adaugă că pe reţelele sociale, localnicii declară că „oceanul este ultima lor soluţie” pentru a scăpa de foc.
Un an de foc se anunţă cel care abia începe pentru preşedintele american Donald Trump, apreciază Le Figaro. Sub titlul „2020, un an în care Donald Trump îşi va dubla câştigul sau va pierde totul”, cotidianul francez rezumă agenda încărcată a şefului de la Casa Albă, care are în perspectivă „impeachmentul care va fi dezbătut în Senat, organizarea summitului G7 şi alegerile prezidenţiale”.
Totuşi, din punctul de vedere al politicii internaţionale, The Times crede că „noul deceniu va fi definit de China”, în vreme ce după Brexit, „Marea Britanie va trebui să se gândească la locul care îi revine într-o lume în care valorile tradiţionale ale democraţiei şi libertăţii vor fi depăşite”.
Privind mai departe, The Guardian creionează o imagine a familiei în anul 2050: cu utere artificiale, roboţi care vor avea grijă de copii şi creşterea numărului de taţi care îşi cresc singuri urmaşii din propria alegere.
În registru mai sărbătoresc, Washington Post prezintă „câteva din cele mai ciudate tradiţii aducătoare de noroc de Anul Nou”, între care „spargerea farfuriilor, arderea unei efigii sau consumul de preparate culinare de formă rotundă”. Revista Time ne asigură că „cel mai sigur loc de pe Pământ” în noaptea dintre ani este Times Sqare din New York, după cum spune şeful poliţiei metropolitane.
Iar echipa Rador vă urează tuturor un An Nou cu sănătate, cu spor la fapte bune şi cu cât mai multe ştiri dătătoare de speranţă.

Adriana Buzoianu, RADOR