Creștinii ortodocși şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Botezul Domnului, zi ce poartă numele popular de Bobotează. Pe malul râurilor sau în fața bisericilor preoții oficiază slujba sfinţirii apei în amintirea botezului primit de Isus Hristos în apele Iordanului – spune redactorul Remus Rădulescu.
Reporter: Conform Evangheliei în momentul Botezului lui Iisus s-a întâmplat un fenomen supranatural: s-a auzit un glas de sus care spunea „Acesta este Fiul meu iubit întru care am binevoit”! Cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt s-a coborât peste Iisus în chip de porumbel. Credincioșii care merg la biserică astăzi vor primi Agheazmă, apă sfințită, în cadrul unei slujbe speciale oficiate după Liturghie în fața Bisericii sau pe malul râurilor. Apa binecuvântată amintește de sfințirea apei Iordanului, atunci când Iisus a coborât în râu pentru a primi Botezul.
Reporter: Pentru credincioșii romano-catolici astăzi este Epifania, când se celebrează sosirea și închinarea magilor către Iisus. În schimb, pentru creștinii pe rit vechi astăzi este ajunul Crăciunului./apuscasu/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 ianuarie)