Previziuni privind starea economiei româneşti în 2020

Criza forţei de muncă şi creşterea inflaţiei vor reprezenta anul acesta cele mai importante provocări pentru mediul de afaceri din România – arată barometrul privind starea economiei publicat de o companie de consultanţă.
Reporter: Costi Dumăscu – După ce la precedentul barometru de opinie al companiei Frames, din luna iulie a anului trecut, inflația și deprecierea leului se aflau în prim-planul temerilor investitorilor, în 2020 criza forței de muncă tinde să revină în prim-plan. La întrebarea „Care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri?”, peste 60% dintre firme au indicat problema forței de muncă, 53% au menționat accentuarea blocajului financiar, 49% creșterea inflației iar 36% o potențială evoluție negativă a cursului de schimb. Criza forței de muncă s-a accentuat anul trecut – arată studiul -, iar importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar. În plus, dincolo de stimularea consumului, creșterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piața muncii. Într-o secțiune distinctă a analizei oamenii de afaceri au fost întrebați ce măsuri consideră necesare pentru dezvoltarea unui cadru economic stabil. Predictibilitatea fiscală s-a aflat în topul mențiunilor, cu peste 70%; urmează digitalizarea administrației publice, investițiile în infrastructură, reducerea aparatului bugetar și un plan național de reconversie profesională.
Studiul a fost realizat prin chestionare online, telefonic și e-mail pe un eșantion reprezentativ de 450 de firme din domenii precum comerț și servicii financiare, agricultură, energie, confecții și IT./rpatulea/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 ianuarie)