Prima şedinţă de guvern din acest an

Cabinetul condus de Ludovic Orban are astăzi prima şedinţă de guvern din acest an. Organizarea şi funcţionarea mai multor ministere şi plafonarea punctului de amendă la 145 de lei s-ar putea afla printre subiectele discutate de miniştri.
Reporter: Petruţa Obrejan – Reducerea ministerelor la 16 presupune comasarea unor portofolii şi agenţii sau trecerea acestora de la un minister la altul conform noii structuri guvernamentale. Însă, pentru buna organizare şi funcţionare a noilor entităţi este necesară adoptarea unor hotărari de guvern, multe dintre acestea fiind deja discutate în primă lectură în şedinţa de final de an a cabinetului Orban.
În ceea ce priveşte MApN şi MAI, proiectele de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea acestora trebuie discutate mai întâi în CSAT şi apoi adoptate în guvern. Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor ca până pe 15 ianuarie aceste hotărâri să aibă toate avizele necesare, întrucât se doreşte ca întreg aparatul guvernamental să fie unul suplu, flexibil şi care să cheltuiască responsabil banul public. Pe de altă parte, miniştrii ar putea discuta astăzi şi un proiect de ordonanţă de urgenţă care să cuprindă acele prevederi din proiectul de lege care modifică Ordonanţa 114, printre care interdicţia cumulului pensiei cu salariul la stat, încetarea detaşărilor actuale, plafonarea îndemnizaţiilor pentru demnitari, a îndemnizaţiilor de hrană, dar şi a punctului de amendă la 145 de lei. Tot astăzi s-ar putea lua şi o serie de măsuri la nivelul prefecţilor şi subprefecţilor din mai multe judeţe./lazard/pvelisar/cvanatoru

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 ianuarie)