Proprietarul japonez al unui lanţ de restaurante de sushi supranumit „regele tonului” şi-a adjudecat tonul cel mai mare la principala piaţă de peşte din Tokyo, pe care a plătit un milion şi jumătate de euro, la obişnuita licitaţie de Revelion.
Kiyoshi Kimura, proprietarul lanţului de restaurante Zanmai este deja celebru în ziare pentru achiziţii de cartea recordurilor: a plătit 193 de milioane de yeni japonezi pentru un ton roşu de 276 de kilograme, pescuit şi anul acesta în largul mării la Aomori, în nordul Japoniei. „Acesta este cel mai bun”, le-a spus Kimura jurnaliştilor după licitaţie, care a avut loc în dimineaţa ultimei zile din an. „Da, este scump, nu? Vreau ca şi anul acesta clienţii noştri să mănânce foarte bine”.
Anul trecut, el a plătit 2,7 milioane de euro pentru un ton de 278 de kilograme. În 2013, a plătit mai mult decât dublu pentru un ton mai mic, de numai 222 de kilograme.
Tradiţionala licitaţie de Revelion are loc de anul trecut în noua piaţă Toyosu, situată într-un cartier periferic, care a înlocuit pitoreasca piaţă Tsukiji. /oavram/rcostea

www.ansa.it – 5 ianuarie