2020. január 8

Románia elitéli az amerikai katonai célpontok elleni iráni rakétatámadást

Románia elitéli az iraki amerikai katonai célpontok ellen szerda hajnalban Irán által végrehajtott rakétatámadást és tartózkodásra szólitja a feleket. Bogdan Aurescu külügyminiszter Brüsszelben kijelentette, hogy a rakétatámadás nyomán az Erbilben élő mintegy 180 román állampolgár egyetlen tagja sem sérült meg és nem szenvedtek sérülést az itt szolgáló román katonák sem.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

A tanárok fizetését szeptembertől növelik

A törvényes előirásoknak megfelelően, szeptember 1-től növelik a tanátok fizetéseit, hangsúlyozta Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, hozzáfűzve, hogy a bérpótlékokat nem emelik meg és ezek a tavaly év végi szinten maradnak. A nyugdijkorhatár növelésére utalva Raluca Turcan megjegyezte, hogy Románia még nincs felkélszülve arra, hogy a kötelező nyugdijkorhatárt 70 évre emeljék.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Mihai Tudose volt miniszterelnök visszatér a Szociáldemokrata Pártba

A beiratkozási kérvényt a Szociáldemokrata Pártba (PSD) brăilai szervezeténél irta alá, közölte Facebook bejegyzésében Marian Dragomir, a területi szervezet elnöke, Brăila polgármestere. Mihai Tudose a tavaly év elején mondott le párttagságáról, mivel véget nem érő vitái voltak Liviu Dragneaval. Ezt követően a Victor Ponta vezette Pro Románia politikai alakulathoz igazolt át. A 2019 májusi választásokon Mihai Tudose EP-mandátumot szerzett. A tavaly év végén úgy döntött, hogy kilép a Pro Románia pártból, mivel, véleménye szerint, Viktor Ponta ugyanúgy viselkedik, mint Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)

Nem módosul az alapkamat

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa nem módosította az alapkamatot, így az továbbra is 2,50 százalék marad, közölte szerdán a központi bank.Az igazgatótanács monetáris politikai ülésén úgy döntött, hogy a kereskedelmi bankok kötelező lej és valutatartalék-rátája is változatlan marad. Ez jelenleg mind a lej, mind a valuta esetében 8 százalék. A jegybank utoljára 2018 májusban emelte az irányadó kamatot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.08)/rganciu

Gănculescu Rozália