2020 január 9.

A levegő szennyezettségének mértéke miatt a környezetvédelmi miniszter még ebben a hónapban találkozik Bukarest, Brassó és Iaşi polgármestereivel

A találkozókat az teszi szükségessé, hogy az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba Románia számára, azért, mert az említett városokban a légszennyezés meghaladja a megengedett mértéket. A nagyvárosok további gondja a szelektív hulladék-gyűjtésnek és a hulladék újrahasznosításának a megszervezése. Hazánk e tekintetben sem tartja be az európai intézményeknek tett vállalásait. A tárcavezető, Costel Alexe úgy nyilatkozott, hogy nyomon fogja követni a Környezetvédelmi Őrség munkáját azért, hogy meggyőződjön róla, azok kiróják-e a büntetéseket a kihágást elkövetőkkel szemben. (Radio România Actualităţi)

Mihai Tudose, volt miniszterelnök visszairatkozott a Szociáldemokrata Pártba (PSD)

A politikus tegnap kérte a felvételét a PSD brăilai szervezetébe, derül ki a párt brăilai elnökének és egyben a város polgármesterének Marian Dragomirnak a Facebook közösségi oldalon tett bejegyzéséből.

Mint ismeretes Mihai Tudose 2019 elején kilépett a PSD-ből, miután hosszas vitái voltak a párt akkori elnökével, Liviu Dragneával és átíratkozott a Victor Ponta által vezetett Pro România nevű pártba, amelynek a színeiben a tavalyi európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett. Tudose azonban a tavalyi év végén otthagyta a Pro România-t, s azzal vádolta Victor Pontát, hogy ugyanúgy viselkedik, mint Liviu Dragnea. (Rador Hírügynökség)

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes elképzelhetőnek tartja a nyugdíjkorhatár 70 éves korig történő kiterjesztését

A politikus-asszony szerint: „A jelen pillanatban nem hiszem, hogy Románia felkészült volna arra, hogy a kötelező nyugdíjazás 70 éves korban történjen, de azt hiszem, hogy szükséges a nyilvános vita arról, hogy azok a személyek, akik később kívánnak nyugdíjba menni megtehessék ezt. Nem gondolom viszont, hogy hamarosan eljutnánk a kötelező nyugdíjkorhatár megemeléséhez. Ha arra a következtetésre jutunk, hogy van támogatottsága ennek a gondolatnak, akkor elképzelhető, hogy meghozzuk ezt a döntést”. (Radio România Actualităţi)

Javultak a román gazdaság kilátásai a Világbank szerint

Az intézmény által 2019 végén közzétett „Global Economic Prospects” elnevezésű kiadvány szerint a hazai gazdaság növekedési üteme 3,9% lesz, ami 0,3% több mint amennyit a szakemberek 2019 júniusában jósoltak. A nemzetközi pénzügyi intézmény szerint Románia belső nemzeti össztermékének volumene 3,4%-al nő, s ez 0,1% több, mint amekkorát a korábbi előrejelzés jósolt. A javuló tendenciák ellenére a Világbank úgy értékeli, hogy a belső nemzeti össztermék növekedési üteme jelentősen csökkenni fog. Ennek mértéke 2017-ben 7,1%, 2018-ban 4%, 2019-ben 3,9% volt, 2020-ban 3,4%-ra, 2021-ben és 2022-ben pedig 3,1%-ra lehet számítani.

Világszinten a Világbank értékelése szerint a gazdasági növekedés üteme csökken és úgy 2019-ben, mint 2020-ban 2,5%-os lesz. (Radio România Actualităţi)

A Zsil-völgyi munkanélküliek szakmai átképző tanfolyamokon vehetnek részt és a munkaerőpiacon történő újbóli elhelyezkedéshez kapnak segélyt

A kormány erre a célra kétmillió eurót különített el az európai alapokból. Az intézkedés több mint 1500 személy számára biztosítja az újrakezdés szakmai és anyagi hátterét. A szóban forgó munkavállalók a petrozsényi, vulkányi, petrillai, aninószai, lupényi és urikányi bányák bezárása után maradtak munka nélkül. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, Rador