Radiojurnal – Realizator: Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au decis, ieri, să facă demersuri pentru organizarea de alegeri anticipate şi desfăşurarea lor simultan cu cele locale, la începutul verii. Ideea liberalilor, argumentată de necesitatea reaşezării raporturilor putere-opoziţie în parlament, este susţintă de USR, PMP şi de UDMR. În schimb, PSD se declară categoric împotriva alegerilor anticipate. Oana Bâlă cu o sinteză a declaraţiilor politice:
Reporter: România are nevoie de alegeri parlamentare anticipate – aceasta este concluzia la care au ajuns preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban după o discuţie avută la Palatul Cotroceni. Şeful executivului nu a dezvălut strategia referitoare la declanşarea procedurii privind alegerile anticipate, a precizat doară că există un grup de lucru în acest sens.
Ludovic Orban: La ora actuală Parlamentul este dominat de PSD şi acţionează ca o frână în calea demersurilor preşedintelui şi ale guvernului pentru a pune în practică voinţa oamenilor şi este absolut necesar ca puterea să revină la popor şi cetăţenii să îşi aleagă reprezentanţii, astfel încât să existe în parlament o oglindă fidelă a opţiunilor actuale ale cetăţenilor români. Ar fi util şi bine să fie simultan cu localele, în cazul în care vom reuşi să derulăm procedura necesară până la locale, oricum la o dată cât mai apropiată de locale dacă, într-adevăr, nu va fi posibilă odată cu localele.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis spunea că îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate şi că se va implica în promovarea acestui concept. La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu crede că vor avea loc alegeri anticipate în următoarea perioadă, în primul rând pentru că nu există o criză politică în România. El a subliniat că o demisie a premierului Ludovic Orban ar însemna o greşală politică faţă de români.
Marcel Ciolacu: De ce forţăm nişte alegeri anticipate când anul acesta avem alegeri la termen? Adică le facem cu două luni înainte decât cele la termen pentru că ni se pare nouă că stăm mai bine în sondaje.
Reporter: Declanşarea alegerilor parlamentare anticipate mai este susţinută de USR, PMP şi UDMR./lazard/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 ianuarie)