Malta are un nou prim-ministru

Avocat şi deputat în legislativul maltez, Robert Abela a fost ales sâmbătă preşedintele Partidului Muncitoresc. Având în vedere că acest partid este la guvernare, Abela a devenit implicit premierul insulei – a anunţat duminică Chris Cardona – vicepreşedintele partidului. În timpul anunţului numărarea voturilor nu se terminase încă, dar Abela avea un avans procentual de 8 puncte față de singurul său contracandidat, viceprim-ministrul Chris Feame, avans ce nu mai putea fi recuperat.

Robert Abela are 42 de ani şi probabil că mâine (13 ianuarie) va depune jurământul ca prim-ministru. Acesta este deputat din anul 2017 şi concomitent a lucrat ca şi consilier juridic al guvernului demisionar. Robert Abela provine dintr-o familie de politicieni. Tatăl acestuia, George Abela a fost preşedintele ţării.

Fostul lider de partid şi prim-ministru, Joseph Muscat a trebuit să demisioneze după ce în presă au apărut informaţii cum că ar fi intervenit în cercetarea penală în cazul uciderii jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia. Fostul premier a ţinut vineri un discurs de adio prin care şi-a exprimat regretul pentru omorârea jurnalistei, dar a considerat că este el însuşi o victimă. Muscat a declarat că grava infracţiune i-a cauzat şi lui prejudicii şi că a plătit un preţ mare pentru ca acest caz „să se rezolve” chiar din timpul mandatului său.

De altfel, Joseph Muscat a devenit prim-ministrul Maltei în anul 2013. Ultima dată a câştigat alegerile anticipate din 2017. Atunci de aceea a fost nevoie de noi alegeri pentru că în scandalul numit „Panama papers” (este vorba despre un grup infracţional internaţional al cărui centru a fost cabinetul de avocatură Mossack Fonseca din Panama şi care utilizând firme offshore a facilitat pentru bănci, oameni de afaceri, politicieni, artişti, şi sportivi din întreaga lume să-şi ascundă averile şi să scape de impozite). În acest scandal a fost implicat şi anturajul lui Muscat. Capitolul privitor la Malta al scandalului „Panama papers” a fost dezvăluit de Daphne Caruana Galizia.

Unul dintre miniştrii guvernului Muscat şi şeful de cabinet al premierului au demisionat săptămâna aceasta. Acesta din urmă a fost reţinut şi audiat de poliţie în cazul uciderii jurnalistei. Galizia, cu puţin timp înainte să fie ucisă, a acuzat de corupţie politicieni cunoscuţi, printre care pe şeful de cabinet al lui Muscat, Keith Schembri şi pe prietenul fostului premier, milionarul Yorgen Fenech. Cei care solicitau demisia lui Muscat, au susţinut că acesta ar fi incompatibil cu funcţia de premier, pentru că împiedică aflarea adevărului. Cunoscutul om de afaceri, Yorgen Fenech, arestat săptămâna trecută pe iahtul său când voia să fugă din țară și care încearcă să obţină imunitate juridică în schimbul mărturiei sale, a declarat autorităților că Keith Schembri a fost cel care a pus la cale asasinatul.

Fenech este acuzat că ar fi fost cel care a plătit banii. Conform mărturiei sale, suma de 130.000 de euro le-a fost plătită asasinilor care au plantat bomba sub maşina jurnalistei de investigaţii.

Dezvăluirile lui Fenech ar putea scoate la lumină o amplă schemă de corupţie în care ar fi implicaţi politicieni de la vârf din Malta, așa cum scrisese jurnalista, bazându-se pe „Panama Papers”. Schembri, care a fost arestat marţi în legătură cu această crimă şi care a fost între timp eliberat pe cauţiune, a negat că ar fi avut vreo legătură cu uciderea jurnalistei.

Portalul de ştiri maltez lovinmalta.com citând surse de poliţie, scrie că milionarul a amintit şi numele fostului premier Joseph Muscat.

Székely Ervin, Rador