Noul Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a fost înscăunat

Noul Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, a fost înscăunat ieri, în cadrul unei liturghii solemne, celebrate în Catedrala Sfântul Iosif din Capitală. La ceremonie au participat câteva mii de credincioşi, episcopi catolici şi greco-catolici din ţară, preoţi ai diecezei, reprezentanţi ai altor confesiuni religioase şi politicieni.
Reporter: Remus Rădulescu – Noul arhiepiscop romano-catolic de București, Aurel Percă, a fost până acum episcop auxiliar de Iași, are 68 de ani și este originar din localitatea Săbăoani, județul Neamț. Ceremonia înscăunării sale a început cu citirea de către nunțiul apostolic în România a decretului de numire semnat de Papa Francisc. Fostul arhiepiscop de București, Ioan Robu, i-a oferit noului arhiepiscop cârja arhierească și l-a condus spre tronul episcopal. Înaltpreasfințitul Aurel Percă a spus în omilia sa că noua slujire este o provocare pentru el, pe care o va împlini cu dragoste și credință.
Aurel Percă: Sunt conștient că am devenit păstorul acestei arhidieceze și sunt aici pentru că Iisus Hristos, bunul păstor, m-a chemat să continui opera de evanghelizare, să vă aduc tuturor vestea cea bună a Evangheliei, să continui lucrarea de sfințire, așa cum apostolii au plecat într-o asemenea misiune după revărsarea Duhului Sfânt în ziua de Rusalii.
Reporter: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București îi păstorește pe cei 60.000 de catolici din Muntenia, Oltenia și Dobrogea. Până acum ea fost condusă timp de aproape 30 de ani de arhiepiscopul Ioan Robu, care s-a retras după împlinirea vârstei de 75 de ani, așa cum prevăd canoanele Bbisericii Catolice, devenind arhiepiscop emerit.
Realizator: Preşedintele României, Klaus Iohannis i-a transmis felicitări noul Arhiepiscop romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă. Preşedintele subliniază în mesajul său, că Biserica Romano-Catolică a fost mereu un partener de dialog important al statului român, contribuind la dezvoltarea unei societăţi democratice, pluraliste, conştiente de rolul său în cultivarea convieţuirii armonioase şi paşnice./denisse

RRA – 12 ianuarie