2020. január 14

Klaus Iohannis államfő kihirdette a családi pótlék megduplázásáról szóló törvényt

Klaus Iohannis államfő kihirdette a családi pótlék megduplázásáról szóló törvényt, de ennek hatályba lépését a kormány valószinüleg elnapolja. A jogszabály szerint a gyermekenkénti családi pótlék havi összege a jelenlegi 150-ről 300 lejre emelkedik a két év feletti, illetve 300-ról 600 lejre a két év alatti kiskorúak esetében. A pótlék azonnali megduplázása 7,5 milliárd lejjel, a GDP 4,25 százalékra emelte volna 2020-ban az államháztartási hiányt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

A gyermekpótlékok növelése a júliusi költségvetés-kiigazitás után lehetséges

A gyermekpótlékok a júliusi költségvetés kiigazitása előtt nem növelhetőek, szögezte le Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, hozzáfűzve, hogy az idei állami büdzsé nem irányoz elő pénzt erre a célra. A miniszterasszony azt követően pontositott, hogy Klaus Iohannis államfő kihirdette a gyermekpótlékok összegének a megduplázására vonatkozó törvényt. „Az intézkedés gyakorlatba ültetésére hivatott pénzforrások felkutatása a kormány kötelessége”, hangsúlyozta Violeta Alexandru. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

A PSD bizalmatlansági inditványt nyújt be, amennyiben a kormány felelősséget vállal a választási törvény módostitásáért

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági inditványt nyújt be az Orban-kormány ellen, ha a kabinet felelősséget vállal a választási törvény módostitásáért, melynek értelmében a polgármestereket két fordulós szavazáson választanók meg, közölte Marcel Ciolacu, a párt ideiglenes elnöke, a PSD Végrehajtó Bizottságának ülése után.Mint hozzáfűzte, a szociáldemokraták rendkivüli parlamenti ülésszakot hivnak össze január utolsó hetére a speciális nyugdijak törlésének megszavazása érdekében.Marcel Ciolacu at is elmondta, hogy a PSD levelet intéz az Európai Bizottsághoz és Parlamenthez, amelyben rámutat, hogy a kormány két hónappal a helyhatósági választások előtt akarja módositani a választási törvényt.”Románia történelmében sohasem fordult elő, hogy a választások előtt két-három hónappal módosuljon a választási törvény, az Alkotmánybiróság döntése és a Velencei Bizottság ajánlása ellenére. Egy demokratikus és európai országban ilyent nem lehet tenni”, fűzte hozzá a párt alelnöke, megjegyezve, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyes tagjai most kétfordulós választásokat szorgalmaznak, olyan körülmények között, hogy 2011-ben az egyfordulós helyhatósági választások mellett álltak ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Csökkent az áramtermelés, miközben növekedett a lakossági áramfogyasztás

Az elmúlt év első 11 hónapjában 7,9%-al csökkent az áramtermelés miközben a lakossági áramfogyasztás 22,5%-al növekedett, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által kedden nyilvánosságra hozott adatokból. Igy, egyaránt csökkent a hőerőművek és vizierőművek áramtermelése, illetve a nukleáris villamosenergia-termelési kapacitása.Az emlitett időszakban Románia több mint három miliárd kwh villamosenergiát exportált, ami csaknem 40%-al volt kevesebb 2019 novemberében az év januárjához képest. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

Gănciulescu Rozália, RADOR