MÜNCHNER MERKUR: Moarte subită a unei moderatoare tv de 59 de ani. Biserica refuză slujba de înmormântare

Cunoscuta moderatoare tv Cristina Ţopescu a murit subit la vârsta de 59 de ani.  Corpul ei urmează să fie incinerat. Datorită acestui lucru BOR refuză să oficieze o slujbă de înmormântare.

Potrivit informaţiilor poliţiei Cristina Ţopescu a murit la 12 ianuarie. A fost găsită în locuinţa sa din Otopeni, aproape de Capitala României.

Jurnalista, fiica renumitului comentator sportiv Cristian Ţopescu a avut doar 59 de ani. O vecină a anunţat poliţia după ce nu a mai văzut-o de trei săptămâni. „După apel poliţia a pătruns în locuinţă unde a găsit o persoană decedată care nu prezenta urme vizibile de violenţă. Urmează să se efectueze o necropsie”, s-a comunicat din partea Poliţiei, citat de Romanian-Insider.com.

Din 2017 Ţopescu nu a mai lucrat în media, ci a făcut parte dintr-un sistem de comunicare al Ministerului român al sănătăţii. Potrivit unor informaţii preliminare ale poliţiei jurnalista a decedat în somn probabil în urmă cu aproximativ două săptămâni. Potrivit digi24.ro, sicriul cu corpul său urmează să fie incinerat miercuri, la 15 ianuarie.

Vestea privind incinerarea moderatoarei tv a provocat reacţii aprinse.  Potrivit realitatea.net, doar 0,55% din cadavrele din România sunt incinerate. De fapt fusese programată o slujbă de înmormântare, dar BOR respinge acest lucru. Purtătorul BOR, Vasile Bănescu, a afirmat că „pentru cei incineraţi nu se oficiază o slujbă de înmormântare”. Motivul constă în faptul că adevăratul obiectiv al unei înmormântări, cadavrul, lipseşte. Prin incinerare corpul este „distrus”.

Istoricul Marius Rotar a declarat pentru realitatea.net că potrivit unei decizii a Sinodului BOR din 2012, ar fi fost posibilă oficierea de către un preot ortodox a unei slujbe religioase.

Destinul Cristinei Ţopescu nu este oricum un caz izolat. Au existat deja discuţii pe acest subiect şi din cauza incinerării regizorului român Sergiu Nicolaescu, care a regizat între anii 1989 – 1994 de cinci ori Festivalul Karl May din localitatea germană Bad Segeberg.(md)

Autor: Marc Dimitriu

Traducerea: Imola Stănescu

https://www.merkur.de/boulevard/cristina-topescu-tv-moderatorin-gestorben-tot-orthodoxe-kirche-verweigert-trauerfeier-rumaenien-zr-13442625.html

MÜNCHNER MERKUR (Germania) – 15 ianuarie