Boris Johnson are în vedere o amplă remaniere guvernamentală după ce Regatul Unit va părăsi UE

Premierul britanic, Boris Johnson, are în vedere o amplă remaniere guvernamentală după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la finalul acestei luni. P

ână la jumătate dintre membrii actualului cabinet și-ar putea pierde posturile sau ar putea primi alte portofolii. Premierul a avertizat că nu va mai accepta ca miniştrii să facă turul televiziunilor pentru a-şi promova imaginea în loc să se concentreze pe obiectivele pe care le au. Din Londra are mai multe informații Dan Vasiliu.

Reporter: Remanierea guvernamentală de luna viitoare a fost deja de numită de presa de la Londra ca fiind ‘Masacrul de sfântul Valentin’, fiind de așteptat ca mai mulți dintre actualii miniștri să nu se mai regăsească în componența viitorului cabinet. Printre aceștia se numără ministrul pentru mediul de afaceri Leadsom și procurorul general Geoffrey Cox. De asemenea, ministrul apărării Ben Wallace nu este foarte sigur de poziția sa, în timp ce actualul cancelar al ducatului de Lancaster, Michael Gove, este în cărți pentru o promovare, el urmând să fie responsabil cu negocierile pentru încheierea unui acord comercial cu Uniunea Europeană.

Premierul Boris Johnson i-a avertizat însă pe toți miniștrii că trebuie să se concentreze asupra priorităților pe care le au în departamentele lor și să evite pe cât posibil aparițiile media. Comentatorii politici consideră că această poziție intransigentă este una menită să sporească autoritatea prim-ministrului asupra guvernului, în timp ce surse din cadrul Downing Street, citate de presa britanică, susțin că Boris Johnson vrea să pună capăt cultului politicienilor celebri.

De asemenea, Boris Johnson a cerut echipei sale să-i reducă numărul de participări la evenimente internaționale pentru a putea coordona de la Londra politicile post Brexit menite să creeze un echilibru între toate regiunile țării. El va susține un discurs major pe această temă la începutul lunii viitoare când va detalia planurile sale de după ieșirea din Uniunea Europeană. Surse din Downing Street au lăsat să se înțeleagă că tot în primele săptămâni din februarie Boris Johnson va anunța și începerea negocierilor cu Statele Unite pentru încheierea unui acord comercial, negocieri care ar urma să se desfășoare în paralel cu cele cu blocul comunitar.

Un sondaj de opinie realizat pentru publicația „The Observer” sugerează că primele săptămâni de mandat ale lui Boris Johnson au avut un impact pozitiv asupra multor alegători, care se îndoiau de abilitățile lui de lider. Astfel, 42% dintre respondenți sunt de părere că premierul face o treabă mult mai bună decât se așteptau, în timp ce 39% spun că au acum o părere mult mai bună despre Boris Johnson decât aveau înainte de alegerile de luna trecută. Doar 18% dintre cei chestionați consideră că laburiștii ar putea câștiga alegerile viitoare./schelaru/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie