Şefi de stat şi alţi înalţi demnitari din zeci de ţări sunt aşteptaţi în Israel la Forumul Mondial „Amintirea Holocaustului – Lupta cu antisemitismul”, care marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau şi Ziua Internaţională a Amintirii Holocaustului. Principalele ceremonii vor avea loc pe 23 ianuarie, la Centrul Naţional pentru Comemorarea Holocaustului, Yad Vashem.
Reporter: Dragoş Ciocîrlan: Sunt mobilizați 11.000 de polițiști, se adaugă forțe speciale ale armatei și forțele de securitate pentru forumul de la Ierusalim, unul din cele mai mari evenimente din istoria statului Israel. Apogeul acestor măsuri de securitate va fi atins joi dimineață, când la interval de 20 de minute vor ateriza președintele Rusiei, Vladimir Putin, și vicepreședintele american Mike Pence la Aeroportul Internațional Ben Gurion. Autostrada numărul 1 spre Ierusalim va fi închisă traficului public când trec coloanele oficiale. Locuitorii capitalei s-au obișnuit cu asemenea condiții, vor simți restricțiile de circulație pe multe trasee din Ierusalim.
Zeci de lideri din lumea întreagă – regi, președinți, premieri – se pregătesc să vină în Israel, pentru a marca 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz.
Ieri, zeci de membri ai personalului Ministerului Afacerilor Externe au venit la Beit HaNassi, reședința președințiilor statului Israel, pentru o repetiție vestimentară a evenimentului istoric, care va avea loc miercuri, 22 ianuarie. Fiecare lider oaspete va fi însoțit de un diplomat israelian în timpul evenimentului. Cina oficială de la reședința președintelui va deschide cel de al cincilea Forum Mondial al Holocaustului, sub auspiciile președintelui Reuven Rivlin. Steagurile naționale reprezentate la eveniment sunt amplasate în sala de recepție și pe scena specială pentru fotografia istorică de grup, care va fie realizată de Avi Ohayon, veteranul fotograf al Biroului guvernamental de presă din Israel./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 ianuarie)