Ministrul sănătății a solicitat pregătirea sistemului de sănătate pentru cazul apariției îmbolnăvirilor provocate de noul coronavirus

Organizaţia Mondială a Sanatăţii ia în considerare declararea unei „urgenţe internaţionale”, după ce autorităţile din China au confirmat că noul coronavirus se transmite de la om la om. Decizia ar putea fi luată astăzi, la Geneva, la o reuniune specială a organizaţiei. Între timp, numărul victimelor a crescut în cursul nopţii de la 6 la 9. Virusul a ajuns şi în Japonia, Thailanda şi Coreea de Sud, iar de puţin timp a fost raportat un caz şi în Statele Unite. Controalele medicale la pasageri veniţi din China s-au generalizat pe aeroporturile asiatice şi în jurul Pacificului. Specialiştii cred că sunt şanse mici ca virusul să fie transmis şi în România, dar autorităţile pregătesc un set de măsuri de intervenţie, dacă vor apărea astfel de cazuri. Pacienţii ar urma să fie trataţi într-o unitate specială. Reporterul nostru, Adriana Turea, urmăreşte subiectul şi are detalii în Radiojurnal.
Reporter: Adriana Turea – Ministrul sănătății, Victor Costache, a solicitat specialiştilor pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus. În acest sens, a făcut o vizită la Institutul „Matei Balș” din București, unde spune că există o unitate modernă ce poate primi pacienți infectați cu coronavirus sau alte boli infecțioase grave, cum este Ebola.
Victor Costache: Structura este pregătită să primească până la patru pacienți cu astfel de patologii infecțioase. De asemenea, vor merge pe terapie, procedurile le-am verificat, avem un comitet de acțiune la nivelul Ministerului Sănătății, care lucrează împreună cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Educației în parteneriat, iar colegii noștri de la institutele de referință din țară, coordonate de domnul profesor Streinu Cercel, de la „Matei Balș”, sunt pregătiți.
Reporter: Totodată, în colaborare cu Ministerul de Externe, au fost emise atenționări de călătorie./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 ianuarie)