AIR FORCE MAGAZINE: Dronele MQ-9 detaşate în estul Europei se îndreaptă spre România

Prezenţa dronelor MQ-9 din estul Europei se orientează din nou spre sud, având în vedere că, în această lună, Detaşamentul 2 al Grupului Operaţional 52 de Expediţie îşi începe zborurile în România.

Iniţial aflate la Baza Aeriană din Miroslawiec, în Polonia, dronele MQ-9 se mută pentru a doua oară la Baza Aeriană 71 din Câmpia Turzii, în România. Dronele Reaper s-au mai aflat în România şi în vara anului 2019 din cauza unor lucrări de la baza poloneză şi, de această dată, ele vor rămâne în ţară până spre sfârşitul acestei primăveri.

Deşi Forţele Aeriene ale SUA din Europa nu au explicat actuala strămutare a dronelor Reaper, misiunea lor din România este aceea de „a ajuta la o serie de operaţiuni de pe continent în sprijinul aliaţilor noştri din cadrul NATO. Printre operaţiuni se numără cele pe timp de ger şi participarea la diverse manevre din regiune”.

Purtătoarea de cuvânt a Forţelor Aeriene ale SUA din Europa, locotenent-colonelul Davina Petermann, a declarat că mutarea se face în „deplină cooperare” cu guvernul român, un aliat al NATO.

„Indiferent dacă dronele MQ-9 operează în Polonia sau în România, misiunea lor rămâne aceeaşi: să ofere informaţii, să supravegheze, să participe la operaţiuni de recunoaştere în sprijinul obiectivelor politicii de securitate externă ale Statelor Unite şi ale partenerilor noştri regionali şi să ofere date preţioase vizând protecţia SUA şi a partenerilor noştri internaţionali”, a mai spus Petermann.

Dronele MQ-9 vor fi lansate şi recuperate de personalul american de la baza din România, zborul lor fiind controlat de la baza poloneză. Dronele detaşate şi-au atims capacitatea maximă de operare la Miroslawiec, în primăvara anului 2018.

Vara trecută, reporterii publicaţiei Air Force Magazine au vizitat ambele locaţii ale dronelor MQ-9, de unde ele pot supraveghea îndeaproape Balcanii şi Marea Neagră. Dronele Reaper sunt deţinute prin contract şi sunt „doar câteva”, ceea ce „ne permite să acţionăm cu rapiditate”, a declarat la acea vreme comandantul detaşamentului, locotenent-colonelul Clayton Sanders.

„Este o prezenţă puţin numeroasă, dar îndeajuns de mare încât să îi asigure pe partenerii noştri polonezi şi din ţările baltice că este vorba de nişte forţe care se află pe poziţii şi sunt gata să acţioneze”, a spus Sanders.

AIR FORCE MAGAZINE (SUA), 23 ianuarie 2020 – Articol de Brian W. Everstine

Traducerea: Alexandru Danga