Oamenii de știință dezvoltă un sistem de escaladare în stil Spiderman

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din China au dezvoltat un dispozitiv care permite unei persoane să urce pe un perete. Deşi conceptul de ventuze nu este nou, tehnologia cercetătorilor iese în evidență datorită mai multor îmbunătățiri care îi permit persoanei în cauză să „se agaţe” pe mai multe suprafețe.
Întreaga tehnologie a ventuzelor de escaladare se bazează pe un sistem de aspirare în vid. Până acum, acest tip de sistem funcționa doar pe suprafețe deosebit de netede, sticlă sau marmură, de exemplu. O constrângere legată de principiul fizic pe care se bazează tehnologia. „Problema principală cu aspirarea în vid este scurgerea. Ea provoacă o insuficiență de aspirație. Scurgerea de vid este evitată în mod tradițional prin blocarea căii de curgere între atmosferă și zona de vid, care este dificilă pe o suprafață accidentată”, explică cercetătorii pe site-ul Institutului American de Fizică. Pentru a remedia problema, ei au dezvoltat un nou tip de ventuză, care încorporează un strat rotativ de apă în jurul zonei de vid, pentru a menține presiunea în centrul ventuzei. Prin urmare, „metoda diferenței de presiune zero” (ZPD) dezvoltată de cercetătorii chinezi este mai degrabă un dispozitiv de urcare hidraulică decât un sistem de pompare.
Nu este vorba despre salvarea unor oameni aflaţi în necaz cu aceste ventuze în maniera lui Spiderman, ci de îmbunătățirea siguranței anumitor meserii riscante, cum este cea a celor care curăţă ferestrele clădirilor sau în sectorul construcțiilor. Ventuzele hidraulice ar putea fi utile și în contextul unei misiuni de salvare la înălțime.
„Metoda ZPD” permite urcarea pe suprafețe dure, în special pereți din beton sau din dale. De asemenea, ea ar putea fi cuplată la nişte roboți pentru a îndeplini misiuni de salvare sau curățare. Dacă sistemul funcționează, mai există încă o îmbunătățire. Cercetătorii ar dori să „reducă consumul de apă, astfel încât unitatea să poată funcționa mai mult timp cu puțină apă. Robotul care urcă va trebui să-și poată transporta apa, în loc să fie conectat la o sursă de energie”. (www.lesoir.be – 24 ianuarie)/rcostea