2020. január 28

A képviselőház elfogadta a különnyugdijakat hatálytalanitó törvénytervezetet

A képviselőház elfogadta a bírák, pilóták, törvényhozók és diplomaták különnyugdíjának eltörlésére vonatkozó történytervezetet. A dokumentumot 247 szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadták el. Az RMDSZ a döntés felfüggesztését kérte, mivel a szakbizottsági jelentés nem tartalmazta azt az általa benyújtott módositó javaslatot, miszerint minden különnyugdijat töröljenek el vagy adozzanak meg. Az ALDE képviselője az illető kategóriák nyugdijpontjával kacsolatosan kért véleményt. A képviselők, szavazás révén, mégis elutasitották a tervezet bizottsághoz való visszaküldésére vonatkozó javaslatot. A szociáldemokraták még az ülés előtt bejelentették, hogy a szolgálati nyugdijak érvénytelenitésére szavaznak, a katonák, rendőrök és titkosszolgálati ügynökök szolgálati nyugdija kivételével.E törvénytervezet esetében a döntő fórum a képviselőház.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

A szenátus munkaügyi bizottsága elutasitotta a gyermekpénz megduplázásának elhalasztását

A szenátus munkaügyi bizottsága elutasitotta a gyermekpénz megduplázásának augusztus 1-ig történő elhalasztását előirányzó sürgösségi rendelet-tervezetet. Az elhalasztásra utaló jelentést a szenátorok egyhangúan fogadták el. Ion Rotaru szociáldemokrata szenátor, bizottsági elnök szerint a törvényt mielőbb hatályba kell helyezni, mivel Romániában csökken a születések száma és a gyermekek nevelése is nagyon költséges. A bizottsági vitán részt vettek a liberális és a Mentsétek meg Romániát Szövetség szenátora is, mig a kormányt Ioana Constantin munkaügyi miniszter képviselte.”Az Orban-kormány egyetért a gyermekpénz növelésével, de pillanatnyilag nincs erre finanszirozási forrás. Épp ezért is vállalta, hogy a költségvetés első kiigazitásakor növeli ezt a járandóságot”, hangsúlyozta a munkaügyi miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Az IMF két küldöttsége Bukarestben tartózkodik

A Nemzetközi Valutalap (IMF) két küldöttsége Bukarestben tartózkodik, közölte Florin Cîţu pénzügyminiszter, megjegyezve, hogy a küldöttségek saját kérésére érkeztek a román fővárosba. Az egyik küldöttség megoldást próbál találni a pénz begyűjtésére az államkasszába, mig a másik felülvizsgálja az adótörvénykönyvet. Az IMF-szakértők két-három hetet időznek Bukarestben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Ludovic Orban miniszterelnök a nagyon nagy nyugdijak újraszámitási módszerének kidolgozását kérte

A keddi kormányülésen Ludovic Orban miniszterelnök azon nagyon nagy nyugdijak újraszámitását szorgalmazta, amelyekben a volt belügyi és védelmi alkalmazottak részesülnek, akik kihasználva a törvényes lehetőségeket (réseket) ma 15-20 ezer lejes nugdijakat kapnak.”Meg kell szüntetnünk ezt az igazságtalanságot, mivel nagy elégedetlenséget vált ki még a katonai káderek és a csendőrök körében is”, fűzte hozzá a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Gănciulescu Rozália