Revista presei internaţionale – 28 ianuarie

Presa internaţională continuă să urmărească atent problema extinderii infecţiei cu coronavirus din China, dar şi apropiatul moment al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În contextul în care în China se înregistrează peste 2.700 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, 461 fiind considerate în stare gravă, iar numărul deceselor depăşeşte 80, autorităţile de la Beijing au anunţat că extind până pe 2 februarie vacanţa prilejuită de Festivalul Primăverii şi amână deschiderea şcolilor, informează agenţia Xinhua. În acelaşi timp, în mai multe regiuni au fost aplicate restricţii în ceea ce priveşte transportul pentru a preveni extinderea epidemiei. Bursele din China, dar şi cele globale au înregistrat scăderi de până la două procente, pe fondul îngrijorărilor crescânde ale investitorilor că măsurile de prevenire a răspândirii bolii vor avea un impact negativ asupra economiei mondiale. Afectată deja de războiul comercial cu Statele Unite, economia chineză resimte îngrijorările investitorilor, fiind afectate sectoare precum producţia de bunuri de lux, transporturile aeriene sau turismul, arată Reuters. Pe fondul creşterii tot mai rapide a numărului de decese şi îmbolnăviri cu coronavirus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reevaluat nivelul ameninţării la nivel mondial, de la moderat la ridicat, arată Le Figaro. Totuşi, OMS îşi menţine estimarea că epidemia „nu constituie o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”. Potrivit ministrului francez al Sănătății, „Coronavirusul este foarte contagios, dar mai puțin grav decât credeam”, notează Le Nouvel Observateur. Responsabilul de la Paris a anunţat că Franţa va începe, de miercuri, să îşi repatrieze cetăţenii din oraşul chinezesc Wuhan, considerat epicentrul infecţiei cu coronavirus şi aflat sub carantină. O măsură similară va fi luată şi de autorităţile de la Tōkyō, după cum informează The Japan Times, în timp ce Mongolia devine prima ţară care anunţă că îşi închide frontiera cu China.
Peste doar câteva zile, Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană şi va începe lungul proces de obţinere a unui acord comercial cu forul pe care tocmai îl părăseşte. „Vineri, puţine festivităţi oficiale vor marca plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană”, scrie The Guardian. Însă va fi „începutul a ceea ce ar putea fi o grea bătălie în vederea finalizării unui acord comercial până la sfârşitul anului”. „E de aşteptat un zăngănit de arme din partea ambelor părţi, dar e puţin probabil ca negocierile să înceapă înainte de luna martie. Iar despre planurile premierului Johnson privind negocierile ulterioare se ştiu puţine lucruri”, mai arată publicaţia britanică. Uniunea Europeană, prin vocea negociatorului şef Michel Barnier, avertizează contra unei rupturi brutale a schimburilor între Regatul Unit și Uniunea Europeană dacă părţile nu reușesc să se înțeleagă în acest an asupra viitoarei lor relații după Brexit, scrie La Libre Belgique. „Dl Barnier a subliniat că părțile dispun de foarte puțin timp pentru a reuși în perioada de tranziție, care merge până la sfârșitul lui 2020, așa cum dorește prim-ministrul britanic, Boris Johnson. În afara relației lor comerciale, cele două părți vor trebui să se înțeleagă pe securitate, energie, pescuit sau transporturi”, mai arată publicaţia belgiană.
Tensiunile din estul Mării Mediterane, unde mai multe ţări, printre care Turcia şi Grecia, îşi dispută dreptul asupra resurselor energetice, se menţin în atenţia presei internaţionale. Josep Borrell, vicepreşedintele Comisiei Europene şi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, citat de publicaţia grecească To Vima, afirmă că acordul dintre Turcia şi guvernul Libiei privind zonele de influenţă maritimă „este ilegal şi inacceptabil” şi cere sancţiuni la adresa Turciei. Întrebat dacă UE poate juca un rol de mediator pentru atenuarea tensiunilor dintre Grecia şi Turcia, Borrell a spus că „relaţia UE cu Turcia s-a erodat semnificativ în ultimii ani”, subliniind că o astfel de încercare de mediere nu îşi are rostul. „Nu este vorba de o chestiune de mediere, este vorba despre o chestiune de respectare a dreptului internaţional”, a spus Josep Borrell, citat de To Vima. În schimb, ziarul turc Akşam opinează că Ankara nu poate rămâne în afara jocului exploatării hidrocarburilor şi că tentativele de a o exclude „nu au o altă raţionalitate decât exercitarea unei presiuni politice asupra Turciei”.
La 75 de ani de la eliberare din lagărul de la Auschwitz, supravieţuitorii se reunesc pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa amplificării antisemitismului şi urii, scrie The New York Times. „Supravieţuitorii lagărului morţii de la Auschwitz-Birkenau s-au reunit luni pentru a lua parte la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului, folosind mărturiile supravieţuitorilor pentru a avertiza în privinţa indiciilor amplificării antisemitismului şi urii în lumea de azi”. „În preziua comemorării, supravieţuitorii, mulţi din ei sprijiniţi de copiii şi nepoţii lor, au mers pe jos prin locul în care fuseseră aduşi în vagoane pentru vite şi unde au suferit de foame, boli şi aproape au murit. Ei au spus că se află acolo pentru a-şi aminti, pentru a-şi împărtăşi istoriile lor altora şi pentru a face un gest de sfidare faţă de cei care au căutat să-i distrugă”, mai scrie The New York Times.

(Florin Matei, Agenția de Presă RADOR)