Riscul ca România să intre în criză este foarte mic, a dat astăzi asigurări ministrul de finanţe, Florin Cîţu

Riscul ca România să intre în criză este foarte mic, chiar şi în cazul unei încetiniri accentuate a economiei mondiale, a dat astăzi asigurări ministrul de finanţe, Florin Cîţu. El a spus că interesul investitorilor pentru România este la un nivel ridicat, fapt dovedit de oferta de a împrumuta guvernul la dobânzi din ce în ce mai mici.

Florin Cîţu a explicat, la conferinţa de presă de astăzi, şi de ce deficitul bugetar cu care s-a încheiat anul trecut a fost mai mare decât se stabilise la rectificare şi a mai spus că a invitat experţi FMI la Bucureşti.

Reporter: Iulian Olescu – Faptul că, la ultima ieșire a României pe piețele internaționale, investitorii au oferit aproximativ 12 miliarde de euro țării noastre, un record istoric, iar costurile pentru împrumuturile contractate sunt mai mici arată încrederea acestora în economia românească și certifică faptul că ne îndreptăm într-o direcție corectă, a precizat ministrul finanțelor. Florin Cîțu spune că România se află într-o situație stabilă și nu riscă să fie afectată major de eventuale evoluții economice nefavorabile pe plan global.

Florin Cîţu: Aşa cum am construit bugetul, riscul ca România să sufere de pe urma unei crize globale este foarte, foarte, foarte, foarte mic, aproape de zero. Am construit un buget conservator, care are mai mulți bani alocați către investiții, dar investiţii care se pot face și asta înseamnă că, în acest an, ne așteptăm ca o contribuție mai mare la creşterea economică să vină de la investiţii și nu de la consum. Deci nu îmi este teamă nici de o încetinire globală. Uitațivă cum ne evaluează investitorii străini și evaluarea cea mai simplă o vedem la evoluția dobânzilor care scad în fiecare lună.

Reporter: Florin Cîţu a precizat că Ministerul Finanțelor Publice poartă discuții cu două echipe ale FMI: una pe partea îmbunătățirii colectării, iar cealaltă pe analiza modului de funcționare a Codului Fiscal şi a adăugat că bugetul anului trecut s-a închis cu un deficit de 4,6%, nu 4,4, cât se anticipase, din cauza unor încasări mai mici pe partea de dividende suplimentare de la companiile de stat, din cauza plății către frații Micula și din cauza unor cheltuieli suplimentare./csimion/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie