2020. január 29.

A főváros polgármesteri hivatala támogatja az új gépkocsik vásárlását

Ennek érdekében a városgazdák 6,5 millió eurót szánnak annak a projektnek a megvalósítására, amelynek célja annak ösztönzése, hogy a járműtulajdonosok vonják ki a forgalomból elhasználódott, fokozottan szennyező autóikat és vásároljanak újakat. Az erről szóló határozat-tervezetről ma fog szavazni a fővárosi tanács. (Radio România Actualităţi)

A Bírák Tanácsa szolidáris a szolgálati nyugdíjak eltörlését bíráló bírákkal és ügyészekkel

A testület tegnapi közleményében kihangsúlyozza, hogy feltétel nélkül támogatja a bíráknak és ügyészeknek azon álláspontját, miszerint a szolgálati nyugdíjak eltörlése sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét és a magisztrátusok (bírák és ügyészek) jogállását. A Bírák Tanácsa felhívja a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a szolgálati nyugdíjak eltörlése esetén az igazságügy ki lesz téve. A közlemény szerint a bírák arra kérik a törvényhozást, hogy álljon el a szolgálati nyugdíjak eltörlését előíró jogszabály elfogadásától, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a magisztrátusok készek a párbeszédre a törvényhozókkal ebben a kérdésben.

Mint ismeretes tegnap a parlament részlegesen eltörölte a szolgálati nyugdíjakat, beleértve a bíráknak és ügyészeknek, valamint az igazságügyi alkalmazottaknak járó ilyen jellegű juttatásokat is. (Rador Hírügynökség)

Karanténba kerültek a Kínából hazatérő zenészek

A temesvári Bánát Filharmónia egyik zenésze, aki részt vett az együttes 40 napos kínai turnéján beleértve Vuhan városát is, magas lázzal került kórházba, de esetében nem áll fenn a koronavírusos fertőzés gyanúja. Tekintettel arra, hogy a vizsgálatok számottevő javulást állapítottak meg az esetében, tegnap már elhagyhatta a Temesvári „Victor Babeş” Kórházat, ahol néhány napig megfigyelés alatt tartották. A szóban forgó zenész szombaton jelentkezett a kórházban ahol egy ilyen esetekre fenntartott elkülönített kórteremben helyezték el. Az orvosok azt javasolták neki, hogy az elkövetkező időszakban ne hagyja el a lakását. A Kínából visszaérkezett többi 17 muzsikust két hétig karanténban tartják a Temes Megyei Egészségügyi Igazgatóság megfigyelése alatt – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Alina Bujancă tudósító. (Radio România Actualităţi)

Meghosszabbította a kormány az adóbevallás határidejét

Erről tegnap döntöttek a miniszterek. A jövedelemadó bevallásának új határideje március 15. Egyidejűleg meghosszabbították a 230-as számú nyomtatvány benyújtásának a határidejét is. Ez utóbbi okirat lehetőséget ad az adófizetőknek arra, hogy adójuk egy részét nem kormányzati szerveknek ajánlják fel. Ez évtől kezdve ez az összeg a jövedelmi adó 3,5%-a, amelyet nem egy, hanem két évre ajánlhat fel az adófizető. (Radio România Actualităţi)

Az iskolai orvosi rendelők tegnap reggelig 1404 influenzás megbetegedést jelentettek

Ezt Gabriela Firea főpolgármester közölte tegnap a Facebook-oldalán. Az elöljáró szerint a megbetegedések valós száma ennél sokkal nagyobb, tekintettel arra, hogy a főpolgármesteri hivatalnak nincs lehetősége arra, hogy magániskolák és a családorvosok adatait is megszerezze.

Firea ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy az általa vezetett intézménynek nincs felhatalmazása arra, hogy a járvány miatt tanítási szünetet rendeljen el, ilyen intézkedést csak az Egészségügyi Minisztérium hozhat, a megyei egészségügyi igazgatóságok jelentései alapján az Oktatási Minisztériummal közösen.

Székely Ervin, Rador