Calitatea de membru a Fidesz-ului în Partidul Popular European rămâne suspendată

După cum v-am informat, Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria condus de Orbán Viktor, a fost suspendat în luna martie a anului trecut din formaţiunea paneuropeană de centru dreapta a Popularilor Europeni (EPP) pe termen nelimitat. Practic această suspendare înseamnă că Fidesz nu poate participa la şedinţele EPP, nu are drept de vot şi nu poate propune candidaţi pentru diferite posturi, dar va rămâne membru al grupului parlamentar al popularilor. Motivele pentru care EPP a ajuns la această soluţie sunt legate de afişele dezinformatoare şi denigratoare care-l vizează pe preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, modificarea legii învăţământului cu scopul de a face imposibilă funcţionarea la Budapesta a Universităţii Central Europene, precum şi abateri grave de la principiile statului de drept.

Conducerea EPP a comunicat atunci că aşteaptă rezolvarea problemelor semnalate şi a înfiinţat o comisie condusă de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman Van Rompuy care trebuia să verifice progresele făcute de Fidesz în vederea respectării condiţiilor stabilite. Comisia – numită şi Sfatul Înţelepţilor – trebuia să prezinte raportul în octombrie anul trecut şi Congresul EPP din noiembrie trebuia să ia o decizie în legătură cu calitatea de membru a Fidesz. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, comisia a solicitat prelungirea termenului, invocând faptul că nu a putut lua o decizie. Raportul a fost finalizat luna aceasta, dar nu a fost dat publicităţii.

Cotidianul Népszava, invocând surse din EPP, scrie într-un articol publicat joi că cei trei membri ai comisiei au considerat în mod unanim că Ungaria nu a înregistrat progrese în politica aşteptată de populari. Invocând această concluzie, preşedintele EPP, Donald Tusk a spus la şedinţa de miercuri a grupului parlamentar EPP, că decizia privind suspendarea calităţii de membru a Fidesz-ului rămâne în vigoare. Politicianul a declarat că a ajuns la această hotărâre după ce s-a consultat cu liderii partidelor membre şi cu şefii de delegaţii naţionale care lucrează în Parlamentul European. „Consultările vor continua” – a adăugat acesta. La şedinţa desfăşurată cu uşile închise Tusk a vorbit când furios, când pasional despre relaţiile dintre Fidesz şi EPP, despre valorile creştin-democrate şi despre relaţia sa cu Orbán Viktor. „Nu sunt dispus la compromisuri în legătură cu valorile europene. Dacă statul de drept şi drepturile omului sunt valori de stânga, atunci eu sunt un om de stânga!” – a declarat Tusk conform surselor citate. Donald Tusk a spus cu tristeţe că s-a înşelat în legătură cu Orbán, pe care totuşi l-a numit prietenul său. Acesta a declarat că a fost deranjat de ştirea că la începutul săptămânii viitoare premierul maghiar va lua cuvântul la un eveniment din Roma alături de preşedintele Ligii Nordului, Matteo Salvini, de Marion Maréchal (deputat al Frontului Naţional condus de Marine Le Pen n. r.) şi alături de un membru al partidului de guvernământ polonez, Richard Legutko. „Aceasta este modul în care trebuie să ne comportăm unii cu alţii?” – a pus întrebarea retorică Tusk. Mai mulţi deputaţi au luat cuvântul, dar dintre ei doar italianul Antonio Tajani, fost preşedinte al Parlamentului European a luat apărarea Fidesz-ului. Mai mulţi vorbitori au atras atenţia că EPP nu poate amâna la nesfârşit luarea unei decizii definitive în legătură cu soarta partidului maghiar. Deputaţii francezi şi germani nu au participat însă la dezbatere. Deputatul aparţinând Fidesz, Szájer József a avut un discurs neobişnuit de tăios. Acesta a spus cuvinte grele la adresa EPP susţinând că formaţiunea paneuropeană a ajuns sub influenţa ONG-urilor şi a puterilor străine; l-a acuzat pe fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker că manifestă o atracţie bolnăvicioasă faţă de marxism.

Anunţul făcut de Donald Tusk arată că EPP nu a ajuns la o decizie clară în privinţa Fidesz. „Nimic nu se schimbă pentru că nici la Budapesta nu s-a schimbat nimic” – a caracterizat situaţia un apropiat al grupului parlamentar, care totodată considera că este trist că un creştin-democrat autentic şi un apărător al valorilor europene cum este Donald Tusk, nu a reuşit să convingă EPP să stea de partea sa.

Îmtrucât suspendarea a fost decisă pe termen nelimitat, EPP nu mai trebuie să facă niciun demers juridic pentru ca decizia de anul trecut să rămână în vigoare.

Székely Ervin, Rador