Comunicat de presă

Privind lucrările desfășurate în situl arheologic Oraşul Antic Tomis, cod LMI CT-I-s-A-02553, Bd. Tomis, nr. 49A, Constanța

Ministerul Culturii s-a sesizat, în urma informațiilor furnizate de Prefectura Constanța, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, precum și în urma informațiilor din spațiul public,  în luna ianuarie 2020, cu privire la condițiile realizării unor lucrări de construire în situl arheologic Oraşul Antic Tomis, cod LMI CT-I-s-A-02553, Bd. Tomis, nr. 49A, Constanța.

Terenul, care face subiectul sesizărilor, a făcut obiectul cercetărilor arheologice preventive autorizate de Ministerul Culturii în perioada aprilie-noiembrie 2016. Cercetările arheologice s-au finalizat printr-un raport de cercetare arheologică preventivă, care a fost analizat de Comisia Națională de Arheologie în 16.12.2016. Deoarece raportul de cercetare arheologică propunea conservarea in situ doar a unor vestigii arheologice, Comisia a solicitat schimbarea propunerilor raportului cu păstrarea in situ a tuturor structurilor constructive identificate în urma cercetărilor arheologice.

Raportul astfel modificat nu a mai revenit spre aprobare la Ministerul Culturii – Comisia Națională de Arheologie.

În urma verificărilor preliminare privind acest caz, s-a constatat că suprafața propusă de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru descărcare de sarcină arheologică este mai mare decât cea aprobată de Comisia Națională de Arheologie.

Având în vedere semnalarea demarării lucrărilor în această suprafață, fără impunerea tuturor măsurilor de protejare a patrimoniului arheologic, Ministerul Culturii, la solicitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu aprobarea Comisiei Naționale de Arheologie, a emis autorizația de supraveghere arheologică pentru acest obiectiv.

Ministerul Culturii va dispune verificarea aspectelor semnalate prin intermediul aparatului propriu, în vederea asigurării protejării patrimoniului arheologic și pentru luarea de urgență a unor măsuri administrative, care să limiteze orice acțiune intruzivă care poate afecta vestigiile arheologice.