2020. január 31

A kormány felújitja az eljárást Verespatak felvételért az UNESCO Világörökség Listájára

A kormány úgy döntött, hogy felújitja az eljárást Verespatak felvételért az UNESCO Világörökség Listájára, közölte Bogdan Gheorghiu, művelődésügyi miniszter, hozzáfűzve, hogy az erre vonatkozó jegyzéket pénteken, a határidő lejárta előtt megküldik, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága napirendre tűzze a nyáron esedékes ülésén. A tárcavezető azt is elmondta, hogy a jövő héten Verespatak polgármesterével találkoznak a térségre vonatkozó sajátos program és műszaki támogatás kidolgozásáért.”Először kerül sor egy ilyen terv kidolgozására. Gyorsan kell cselekednünk az előző kormányzások alatt elveszitett idő behozásáért, amikor csaknem semmi sem történt Verespatak öröksége irányában, amelyet a román törvények védelmeznek. Verespatak felvétele az UNESCO-listára nem módositja a hatályos román jogszabályokat”, hangsúlyozta Bogdan Gheorghiu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Románia sajnálja, hogy Nagy-Britannia 47 év után kilép az Európai Unióból

Románia sajnálja, hogy Nagy-Britannia 47 év után távozik az Európai Unióból, de reméli, hogy az Egyesült Királyság közeli partner és megbizható szövetséges marad a jövőben is, nyilatkozta Klaus Iohannis államfő, hozzáfűzve, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó és tanuló román állampolgárok továbbra is élhetnek megszerzett jogaikkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

A környezetvédelmi miniszter a nagyfokú levegő szennyezettséggel küzdő hét város polgármesterével tárgyal

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter a jövő héten tárgyal a nagyfokú levegő szennyezettséggel küzdő hét város polgármesterével. A miniszter Galacon arról is szólt, hogy mielőbb közölni fogja az időszakot, amikor a levegő minőségét mérték, melynek nyomán Románia figyelmeztetést kapott az Európai Bizottságtól. A miniszter egyben elmondta, hogy az Európai Bizottsággal fenntartott kapcsolatban „kötelesek vagyunk helyi közigazgatási szinten levegőszennyezés-csökkentési programokat kidolgozni”. A levegőminőségről a miniszter már tárgyalt a brassói, bukaresti és jászvásári polgármesterekkel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Romániában nincs koronavirussal fertőzött beteg

Az eddigi adatok szerint Romániában nincs koronavirussal fertőzött beteg, de a hatóságok minden, fertőzést megelőző intézkedéseket meghoznak. Raed Arafat belügyi államtitkár a román közszolgálati rádiónak leszögezte, hogy Romániában egyelőre nincs ok az aggodalomra. „Ebben a pillanatban nincs amiért pánikba essen a lakosság. A legfontosabb az hogy egyszerű meghűlés esetén is mossunk kezet nagyon gyakran és hordjunk védőmaszkot”, fűzte hozzá az államtitkár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)
Gănciulescu Rozália/rganciu