Realizator: Parlamentarii PSD vor depune mai multe moţiuni simple în perioada următoare împotriva membrilor executivului, a anunţat azi liderul deputaţilor social-democraţi, Alfred Simonis. Prioritatea PSD este însă acum moţiunea de cenzură la adresa cabinetului Orban, care a fost depusă deja la parlament. Tema a fost dezbătută astăzi la reuniunea conducerii PSD cu aleşii locali, cu europarlamentarii, dar şi cu parlamentarii partidului. Amalia Bojescu transmite.
Reporter: Conducerea partidului a vrut asigurări de la parlamentarii PSD că se vor mobiliza și nu vor absenta de la votul moțiunii. Cei care nu vor fi prezenți vor fi suspendați din PSD și nu se vor regăsi pe listele electorale. Şi aleși locali ai partidului au vrut asigurări din partea liderilor de la centru că moţiunea de cenzură împotriva guvernului va trece, pentru că, spun ei, se confruntă cu probleme din cauza măsurilor luate de executiv.
Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis: Cu toţii au susţinut hotărât și fără echivoc necesitate demiterii guvernului prin moțiunea de cenzură, atât pentru faptul că încalcă orice regulă de bun simț și a democrației, dar și pentru faptul că acest guvern este profund incompetent. Niciodată în cei 30 de ani de democrație un guvern, după numai trei luni, nu a devenit atât de pervertit, de aservit grupurilor de interese, cum este guvernul Orban.
Reporter: PSD nu a decis ce va face în cazul în care moțiunea va trece, dacă va intra sau nu la guvernare. O decizie va fi luată în cadrul unui nou comitet executiv național. În plan intern s-a decis ca forul de conducere al PSD, comitetul executiv să fie completat și cu președinții de consilii județene, și cu primarii de municipii pentru a exista o mai bună comunicare între centru și filialele locale./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 februarie)