Creştinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului

Creştinii sărbătoresc astăzi Întâmpinarea Domnului, în amintirea prezentării la templu a lui Iisus Hristos la 40 de zile de la naştere. Conform Evangheliei, Maria şi Iosif au respectat rânduiala evreiască conform căreia primul născut de parte bărbătească trebuia să fie închinat lui Dumnezeu printr-o jertfă. Pruncul Iisus a fost întâmpinat la templu de doi bătrâni, Simeon şi Ana, care au recunoscut în el pe Mesia. Radio România Cultural şi Antena Satelor transmit astăzi în direct Sfânta Liturghie, începând cu ora 10:00, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, care-şi sărbătoreşte Hramul. Întâmpinarea Domnului este numită şi Stretenie sau – popular – Ziua Ursului. Halmagy Ildiko este biolog la Grădina Zoologică din Târgu Mureş.

Halmagy Ildiko: În Grădina Zoologică din Târgu Mureș o să facem prognoza meteo cu ajutorul urșilor. Așteptăm vizitatorii între orele 11:00-13:00; o să avem degustare de miere, o aventură când o să vadă niște întrebări în incinta grădinii, iar fix la ora 12:00 o să dăm drumul la urşi, ei ajung în padoc, iar noi putem face observație dacă e vizibilă umbra urșilor sau nu. Cultura populară zice că dacă în ziua de 2 februarie ursul vede umbra lui, atunci /se/ întoarce înapoi în bârlog, iar dacă nu vede umbra, înseamnă că primăvara e la uşă și putem aștepta zile calduroase.

Realizator: Şi la Zoo Braşov sunt acţiuni astăzi, de Ziua Ursului: cei mici sunt invitaţi aici la jocuri interactive, în cadrul cărora vor descoperi cum activităţile oamenilor influenţează viaţa urşilor, cel mai adesea în mod negativ. Copiii între 6 şi 14 ani sunt aşteptaţi şi la un tur al parcului pentru a afla mai multe despre schimbările climatice şi dispariţia unor animale de pe planetă. Şi la Braşov activităţile la Gradina Zoologică încep la ora 11:00, iar participarea se face pe baza biletului obişnuit de intrare./cpodea/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie