Măsuri adoptate în şedinţa de guvern

Realizator: Cu o zi înaintea moţiunii de cenzură, la guvern a fost şedinţă prelungită. S-a încheiat târziu în noapte cu peste 20 de ordonanţe de urgenţă şi numeroase alte hotărâri. Printre acestea ordonanţa care liberalizează accesul la programele naţonale de sănătate, criticată de voci din opoziţie. Guvernanţii suţin însă că astfel pacienţii vor putea să aleagă, fără să plătească în plus, unde să se trateze – la spitalele de stat sau la cele private. Cabinetul Orban s-a pregătit şi pentru scenariul în care va fi demis astăzi. A adoptat şi o ordonaţă de urgenţă care introduce reguli noi pentru alegeri parlamentare anticipate, aceasta pentru că într-o astfel de eventualitate nu exista legislaţie specifică şi în condiţiile în care un posibil guvern interimar nu mai putea reglementa în acest domeniu prin ordonanţe. Andrei Şerban cu detalii în radiojurnal despre unele dintre deciziile luate de executiv:
Reporter: Ordonanța de urgență care modifică legislația electorală prevede de trei zile de vot pentru cei din afara ţării și la alegerile parlamentare, posibilitatea de a vota la orice secție de votare din țară și străinătate și dublarea numărului de parlamentari din diaspora de la doi la patru senatori și de la patru la opt deputați.
Ionel Dancă, șeful Cancelariei: În eventualitatea unei situații de organizare a alegerilor parlamentare înainte de termen în momentul de față există un vid legislativ care trebuia reglementat. Termenul stabilit prin acest proiect de ordonanță de urgență este de 50 de zile pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare după dizolvarea parlamentului.
Reporter: Ionel Danca a mai spus că a fost adoptată și ordonanța de urgență în domeniul sănătății. De acum înainte pacienții care beneficiază de programele naționale de sănătate pot să meargă atât la spitalele de stat, cât și la cele private, iar la ultimele nu vor plăti niciun ban în plus. De asemenea, ordonanța mai prevede ca coplata pentru serviciile medicale să fie amânată până în aprilie 2021. Am mai fost aprobată și o hotărâre de guvern care va asigura creșterile salariale ale profesorilor din acest an.
Monica Anisie, ministrul educației: Îi anunț pe colegii mei profesori că, iată, se materializează și creșterea salarială pentru anul acesta bugetar. Vorbim despre creșterea de la 1 ianuarie și creșterea de la 1 septembrie.
Reporter: Monica Anisie a mai anunţat că programul pilot ‘masă caldă’ a fost extins la 150 de școli, care se află în zonele defavorizate, unde abandonul școlar este foarte ridicat.
Executivul a mai decis să continue și anul acesta programul Prima casă, cu două miliarde de lei și va asigura în zilele următoare stocurile de urgență medicală./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 februarie)