REUTERS: Guvernul centrist al României se confruntă cu o moţiune de cenzură

Guvernul minoritar centrist al premierului român Ludovic Orban se va confrunta miercuri cu o moţiune de cenzură depusă de opoziția de stânga, primul său test de susținere parlamentară de la preluarea puterii pe un program anticorupţie, în noiembrie.

Social-democrații de opoziție (PSD), care s-au străduit să recapete puterea după ce a fost răsturnaţi la o moțiune de cenzură în octombrie, l-au criticat pe Orban că încearcă să modifice legile electorale fără dezbatere publică, înaintea unui scrutin local în iunie. PSD, care are susținerea partidului etnic maghiar UDMR, are cu câteva voturi mai puțin decât necesarul pentru a răsturna guvernul, dar a spus că va încerca să recruteze şi alți parlamentari. Sesiunea de vot a Parlamentului începe la 10:00 GMT. Analiștii politici au spus că liberalii lui Orban au o șansă bună de a forma un guvern de coaliție după alegerile parlamentare care urmează la sfârșitul anului 2020 și de a restabili încrederea investitorilor, erodată de câțiva ani de instabilitate politică și de generozitate fiscală.

Partidul Liberal al lui Orban și-a dublat cota de popularitate la aproximativ 47%, de la alegerile parlamentare din 2016, în timp ce PSD a ajuns la jumătate, la aproximativ 20%, în aceeași perioadă. România, membră a Uniunii Europene, este de așteptat să organizeze alegeri locale și parlamentare în iunie și, respectiv, la sfârșitul anului 2020, fără alte alegeri programate după aceea până în 2024. „Sincer, nu mă aștept ca PSD să poată acumula suficiente voturi pentru a răsturna acest guvern”, a spus Orban. „Cu toate acestea, dacă se întâmplă acest lucru, așa cum am spus în mod repetat, nu vom sprijini niciun nou cabinet, astfel încât să declanșăm alegeri anticipate”.

Autor: Radu Marinas

https://news.yahoo.com/romanias-centrist-government-faces-no-163050637.html

REUTERS (Marea Britanie) – 4 februarie