S-a încheiat şedinţa de guvern

Şedința de guvern s-a încheiat cu puțin timp în urmă, pe ordinea de zi figurând o serie de ordonanțe de urgență. Suntem acum în legătură directă cu redactorul nostru aflat la Palatul Victoria, Andrei Șerban, care vine cu detalii. Bună seara! Te ascultăm.

Reporter: Bună seara! Conferinţa de presă de la Palatul Victoria continuă la această oră. Şedinţa de guvern s-a încheiat după 8 ore. Şeful Cancelariei, Ionel Dancă, a precizat că Programul „Prima Casă” va continua și anul acesta cu aproape două miliarde de lei.

El a mai spus că a fost aprobată și ordonanța de urgență în domeniul sănătăţii, care prevede ca pacienţii beneficiari de programele naţionale de sănătate să poată merge şi la spitalele de stat şi la cele private, iar la ultimele să nu fie percepută nicio coplată.

Ministrul educației, Monica Anisie, a spus că a fost adoptată ordonanța de urgență care elimină sintagma abonamente de transport din Legea educaţiei naţionale, ceea ce o face conformă cu decizia CCR. Va urma o hotărâre de guvern prin care se va stabili modul de decontare a navetei elevilor.

De asemenea, a fost adoptată o ordonanță de urgență care extinde de la 50 la 150 de școli programul pilot „Masa caldă”. Este vorba de școlile din zonele defavorizate, unde abandonul şcolar este ridicat. Tot la propunerea Ministerului Educaţiei s-a aprobat o hotărâre de guvern care stabileşte majorarea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie și de la 1 septembrie.

Ministrul de interne, Marcel Vela, a spus că a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care se asigură stocuri de urgență medicală și instituirea, dacă este nevoie, a carantinei şi tot la Ministerul de Interne la propunerea lui a fost aprobată ordonanța de urgență privind circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice. Adică acestea nu au voie să fie conduse de copii sub 14 ani pe drumurile publice, între 14 şi 16 ani este obligatoriu să folosească casca de protecţie şi se poate circula doar pe pistele de biciclete și pe drumurile naționale cu limită maximă de viteză de 50 de km pe oră./apuscasu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 februarie