Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pentru a desemna un nou premier continuă

Realizator: Continuă consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui premier. Până la această oră, au discutat cu şeful statului reprezentanţii PNL, PSD, USR şi UDMR.
Reporter: Alina Stănuţă – Consultările se desfășoară aici, la Palatul Cotroceni, într-un ritm rapid. La această oră, sunt aici reprezentanții PMP. Delegaţia este condusă de liderul deputaților PMP, Emil Pașcan. Anterior, președintele USR, Dan Barna, declara că USR susține scenariul alegerilor anticipate. În condițiile în care acest scenariu nu se materializează, guvernul viitor trebuie să aibă pe agendă alegerea primarilor în două tururi de scrutin – mai spunea Dan Barna. USR îl propune pe Dacian Cioloș ca premier și își dorește să facă parte dintr-un viitor guvern, în cazul în care nu vom avea alegeri anticipate, menționa Dan Barna.
Dan Barna: Dacă nu vom ajunge la anticipate, ceea ce i-am solicitat președintelui este ca acel guvern care eventual ar fi votat de o majoritate să aibă în programul de guvernare asumat, cu care vine în fața parlamentului, să aibă primari în două tururi, astfel încât cei care ar vota un astfel de guvern ca să blocheze anticipatele, să le fie foarte clar că își asumă primari în două tururi și atunci cel puțin există un beneficiu real și pentru români, pentru că în momentul de față discutăm doar de deal-uri politice.
Reporter: Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că Uniunea nu are o propunere de premiere, dar nici nu va constitui o majoritate în jurul candidatului propus de PSD. Kelemen Hunor a explicat că ieri a votat, alături de social-democrați la moțiunea de cenzură pentru a bloca sistemul electoral propus de PNL. Deocamdată atât. Consultările continuă./ilixandru/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 februarie)