Concluziile anchetei desfăşurate de Avocatul Poporului cu privire la situaţia de la Ditrău

Situaţia din localitatea Ditrău, din judeţul Harghita, unde comunitatea locală şi-a manifestat nemulţumirea faţă de angajarea a doi sri-lankezi la o brutărie, a apărut pe fondul unui conflict mai vechi, de natură economică, între firma în cauză şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia. Este una dintre concluziile anchetei desfăşurate de Avocatul Poporului, care s-a autosesizat în acest caz.

Reporter: Diana Surdu – Apariția bărbaților din Sri Lanka a acutizat acest conflict preexistent şi a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni. Potrivit Avocatului Poporului, un rol însemnat l-au jucat lipsa de informații şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați la brutărie, alături de conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate, care a contribuit la aprofundarea conflictului, în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media.

Instituția notează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea amplă în mediul online. Reprezentanții Avocatului Poporului au vorbit cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka şi au constatat că situația se calmase, comunitatea regretă că s-a ajuns într-o situație nedorită, iar cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru.

Primarul localității a gestionat corespunzător situația și a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai pentru campanii de informare, notează aceeași sursă. Cazul va rămâne în atenția Avocatului Poporului, care pregătește un raport special privind discursul instigator la ură care va conține inclusiv lipsa de reglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Şi președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a confirmat existența unui conflict mai vechi între locuitorii din Ditrău și proprietarul brutăriei. El a adăugat însă că situația a escaladat din cauza fricilor induse de campanii constante privind subiectul migrației, campanii promovate în special de Ungaria./csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie