2020. február 10

Ludovic Orban benyújtotta a Parlamentben az előző kormányt alkotó miniszterek listáját

A miniszterelnöki tisztségre jelölt Ludovic Orban, beiktatási szavazás végett, benyújtotta a Parlamentben az előző kormányt alkotó miniszterek listáját. Mint elmondta, a kormányprogramon kisebb módositásokat eszközöltek. „Elégedett vagyok a miniszterek munkájával, hiszen szakmailag jól felkészült emberek és ezért a javasolt kormánycsapat összetétele nem változott. Ami a kormányprogramot illeti, kivontunk két célkitűzést, amelyeket már megvalósitottunk és néhánnyal kiegészitettük, amelyek az európai alapok lehivására, a regionális fejlesztére, közutak megépitésére és belügyekre vonatkoznak” magyarázta Ludovic Orban. Megjegyzendő, hogy a Nemzeti Liberális Párt legfontosabb célkitűzése továbbra is az előrehozott választások megszervezése és – amint Ludovic Orban is megerősitette – ez irányban folytatja a megbeszéléseket a parlamenti pártokkal, a Szociáldemokrata Párt kivételével.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Alkotmányossági óvást emelnek a házelnökök

Alkotmányossági óvást emel Marcel Ciolacu képviselőházi és Titus Corlăţean szenátusi elnök az Elnöki Hivatal és a Parlament között létező alkotmányos jellegű jogi konfliktus miatt. A kezdeményezők szerint azért emelnek alkotmányosségi panaszt az államfő ellen, mert a múlt héten leváltott Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnököt bizta meg az új kormány megalakitásával, olyan körülmények között, hogy az előző kormányt bizalmatlansági inditvánnyal buktatták meg.Marcel Ciolacu szociáldemokrata ügyvivő elnök bejelentette, hogy kedden összehivja a parlament vezetőségét a javasolt miniszterek meghallgatására vonatkozó ütemterv kijelölésére. Mint hozzáfűzte, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletben tartja a kormány beiktatására vonatkozó törvényes előirásokat. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a szociáldemokraták felkeszültek bármilyen forgatókönyvre, beleértve az előrehozott választások megszervezését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

A tavaly 14 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya a tavaly 17,280 milliárd euróra nőtt, ami 14,3 százalékos emelkedést jelent az elmúlt esztendőhöz viszonyitva. Románia tavaly 1,9 százalékkal többet, 69 milliárd euró értékben exportált, miközben 4,2 százalékkal többet, 86,283 milliárd euró értékben importált a 2018-as évhez mérten.Ugyanakkor decemberben enyhén gyorsabban nőtt a kivitel a behozatalhoz képest, de abszolút értékben az import értéke magasabb volt az exportértékhez képest. A külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi utolsó hónapban 1,768 milliárd euró volt.Románia külkereskedelme háromnegyedét az EU-tagállamokkal bonyolítja. Tavaly a kivitel 47,2 százalékát és a behozatal 37,2 százalékát a gép- és járműipari termékek tették ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség figyelmeztetése

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség hétfőn közölt figyelmeztetése szerint a következő évtizedekben egész Európában árvizekre, asszályra és erdőtüzekre lehet számitani. Az intézmény részletes térképeken vázolta fel, milyen jövő vár Európára a század végén, ha továbbra sem történik érdemi lépés a globális felmelegedés megállítása érdekében. A szakemberek szerint elkerülhetetlen lesz a tengerszint emelkedése, ami azt jelenti, hogy több várost is elönthet a viz, például, Nagy-Britanniában, de áradások fenyegethetik Hágát vagy Rotterdámot is. A forró nyarak miatt számolni kell az erdőtüzekkel is Európa egész területén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.10)
Gănciulescu Rozália/rganciu