DIE TAGESZEITUNG (taz): Cine este mai rasist?

O comunitate românească umileşte doi oameni din Sri Lanka. Acest fapt provoacă şi apariţia unor tendinţe naţionaliste împotriva minorităţii maghiare.

„Vrem un Ditrău fără migranţi”- au cerut aproximativ 300 de locuitori dintr-o comunitate transilvană în care trăiesc aproape exclusiv membri ai minorităţii maghiare.

Supărarea din comuna cu 5.000 de locuitori era îndreptată spre doi bărbaţi originari din Sri Lanka, angajaţi ai unei brutării locale. Unii dintre locuitorii majoritar romano-catolici au motivat că nu doresc să mănânce din pâinea frământată de mâinile bărbaţilor din Sri Lanka.

Conducerea brutăriei a dat curs presiunilor: cei doi au trebuit să părăsească nu doar brutăria, dar şi locuinţa unde locuiau cu chirie. Proprietarul acesteia, la fel şi patronul brutăriei, au fost expuşi unor ameninţări.

Incidentul rasist a provocat discuţii în toată România. S-a aflat că cei doi erau muncitori sezonieri angajaţi conform formelor legale. Media naţionalistă de limba română s-a folosit de acest prilej pentru a prezenta drept rasistă întreaga minoritate maghiară care constituie a cincea coloană a guvernului de la Budapesta condus de Viktor Orbán, guvern care şi-a propus drept scop ca la un anumit moment să separe Transilvania de România şi s-o alipească Ungariei.

Într-adevăr, influenţa politică şi ideologică a actualului guvern de la Budapesta asupra minorităţii maghiare din România nu poate fi neglijată. Ideile naţionale a guvernului Orbán şi propaganda acestuia împotriva migranţilor s-au reflectat şi în cazul incidentului de la Ditrău.

Smaranda Enache, militantă pentru drepturile omului, a scris pe o postare pe facebook despre „un export masiv către Transilvania al ideologiei iliberale a unui Viktor Orbán”, în cadrul căruia acesta recurge la activarea unor canale financiare, emoţionale, religioase, mass media şi de politică educaţională.

Influenţa politică a guvernului de la Budapesta asupra minorităţii maghiare din România nu poate fi trecută cu vederea.

Arhiepiscopia romano-catolică de la Alba Iulia a reacţionat cu consternare la incidente şi a adresat un apel locuitorilor comunităţii să manifeste o atitudine tolerantă faţă de alte persoane. Conducerea bisericii a condamnat în acelaşi timp orice formă a xenofobiei.

Aceeaşi atitudine a  exprimat-o şi scriitorul maghiar fost preşedinte al UDMR, Béla Markó. Formaţiunea maghiară UDMR, care deţine în Parlament statutul de partid, a amânat deocamdată o luare de poziţie critică faţă de incidentul rasist de la Ditrău, pentru a nu-şi intimida electoratul, cum s-a afirmat în diferite comentarii. Între timp s-a aflat că recent au avut loc incidente similare şi în alte localităţi. La Cluj cetăţenii au protestat faţă de instalarea unor persoane „cu pielea întunecată” în cartierul lor. Şi în acest caz a fost vorba despre 20 de muncitori din Sri Lanka, angajaţi în restaurante şi întreprinderi locale. Primarul oraşului a condamnat aceste incidente.

(Autor: William Totok)

Traducerea: Imola Stănescu

https://taz.de/Rassismus-in-Rumaenien/!5662302

DIE TAGESZEITUNG (Germania) – 7 februarie