„Balul acordării panglicii” la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula

În data de 08 februarie 2020, în 8 februarie 2020), în sala festivă a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB), s-a desfășurat „Balul acordării panglicii”, manifestare tradițională dedicată elevilor absolvenți, de clasa a XII-a. La această manifestare a participat Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

La eveniment au luat parte peste 700 de persoane: elevi și cadre didactice, părinți și alte rudenii ale elevilor absolvenți și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei; Konya Istvan, viceprimarul Gyulei; Tolnai Péter, reprezentant al Consiliului Județean Békés; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula; Erica Borbely, director al Şcolii din Chitighaz; reprezentanţi ai Universității „Aurel Vlaicu” şi Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad; redactori ai publicațiilor „Foaia Românească” și „Cronica”, realizatorii emisiunii „Ecranul Nostru”, a Studioului Teritorial al MTV 1, din Szeged, ș.a.

Au adresat cuvinte de salut directorul Maria Gurzău Czegledi, şi Gh. Cozma, preşedintele AŢRU. Absolvenții celor două clase a XII-a au prezentat poezii şi cântece în limba română şi limba maghiară. Fiecare dintre cei 60 de elevi absolvenți, dar și oficialitățile prezente, au primit din partea elevilor din clasa a XI-a câte o panglică, cu imaginea Liceului „Nicolae Bălcescu”.

Momentul cel mai așteptat al serii l-a constituit numărul de vals, elevii fiind îmbrăcați în costume de bal iar elevele în rochie de mireasă. În prezent, la Liceul „Nicolae Bălcescu”, în clasele I-XII, învață un număr de 450 de elevi. Obiceiul numit „Balul acordării panglicii” este specific fiecărui liceu din Ungaria, pentru elevii absolvenți ai clasei a XII-a, având o tradiţie de peste 200 de ani.

Tot in aceasta perioada, in data de 1 februarie 2020, a avut loc, după o pauză de câţiva ani, „Balul Românesc”, manifestare cultural-artistică de referinţă pentru comunitatea românească din Micherechi (Mehkerek), localitate majoritar românească din Ungaria. La manifestare a participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni. În cadrul manifestării, la care au participat în jur de 150 de invitaţi, au prezentat programe artistice atât artişti locali, Ansamblul de dansuri populare „Gheorghe Nistor” din localitate, dar şi artistul român Alex de la Orăştie.

RADOR – 12 februarie