România, condamnată de CEDO din cauza neanchetării coresponzătoare în cazul unei plângeri referitoare la încălcarea secretului corespondenţei

România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să plătească daune morale unei femei pentru că autorităţile nu au anchetat corespunzător sesizările acesteia privind violenţa conjugală şi încălcarea secretului corespondenţei electronice.

Reporter: Cristian Niţă – În decizia lor, judecătorii europeni au constatat că investigația privind actele de violență a avut deficiențe și că nu a fost acordată atenția necesară plângerii referitoare la încălcarea confidențialității corespondenței.

Ca urmare, victima va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale. Femeia a formulat mai multe plângeri împotriva soțului pentru violență domestică. Ea a invocat faptul că a fost amenințată cu moartea, apoi a fost lovită pentru a distrage plângerea de la poliție.

După divorț, femeia a reclamat că fostul soț a consultat în mod abuziv conturile sale electronice, inclusiv cele de pe rețelele de socializare și a copiat conversațiile sale private, documente și fotografii. Parchetul a clasat cauza pe motiv că amenințarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenței a fost formulată tardiv./ilixandru/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 februarie