Focar de pestă porcină în judeţul Vrancea

Realizator: Autorităţile sanitar-veterinare avertizează pe cei care cumpără animale vii să verifice documentele de transport şi cele care certific sănătatea animalelor, dacă nu doresc să aibă surprize neplăcute, cum ar fi introducerea în gospodării a virusului pestei porcine africane. O corespondenţă din Vrancea de la Gabrile Sava:
Reporter: O exploataţie nonprofesională din Focşani, în care se aflau 28 de porci care au fost deja eutanasiaţi, este cel mai recent focar de pestă porcină africană pentru care boala nu a fost încă oficial confirmată de analizele laboratoruli central de referinţă.
Cum a ajuns să afecteze bola aceste animale urmează a stabili ancheta autorităţilor sanitar-veterinare, dar cel mai probabil unii dintre porci au fost cumpăraţi fără documente de însoţire şi care să certifice sănătatea acestora. Cazul nu ar fi singular, mai ales că de la apariţia cazurilor de pestă porcină africană în judeţul Vrancea, din toamna anului 2018, sute de animale au fost eutanasiate ca urmare a suspiciunilor sau a confirmării virusului pestei porcine africane, iar pentru mai multe dintre acestea proprietarii nu aveau niciun fel de documente, motiv pentru care au fost sancţionaţi cu avertisment. Şi comerţul cu furaje a fost restricţionat în ţară de la apariţia pestei porcine africane./lazard/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie)