Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial

Realizator: Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor anticipate a fost publicată în Monitorul Oficial. PSD anunţă că va sesiza de urgenţă Avocatul Poporului pentru a ataca actul normativ la Curtea Constituţională.
Reporter: Mihaela Dragomir: Ordonanţa stabileşte că românii vor putea vota la alegerile palamentare la orice secţie de votare din ţară sau străinătate şi înjumătăţeşte intervalul de timp în care pot fi convocate alegerile parlamentare anticipate. Românii din străinătate vor putea vota, la fel ca la prezidenţiale, timp de trei zile, iar numărul parlamentarilor care reprezintă diaspora se dublează şi ajunge la 12, 8 deputaţi şi 4 senatori. Social-democraţii anunţă că vor sesiza de urgenţă Avocatul Poporului pentru a ataca la CCR ordonanţa. Preşedintele interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu, susţine că astfel PNL a legiferat turismul electoral şi pune sub semnul întrebării corectitudinea altor două rânduri de alegeri. Liderul PSD mai arată că premierul interimar, Ludovic Orban, încalcă statul de drept şi se foloseşte de funcţia pe care o deţine pentru a servi doar interesele PNL.
Actul normativ a fost adoptat în şedinţa de guvern care a avut loc cu o zi înaintea moţiunii de cenzură prin care executivul a fost demis. Documentul a fost înregistrat vineri, la Senat, în calitate de prim for legislativ sesizat, potrivit site-ului instituţiei./pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 februarie)