O cuşetă pentru zeul hindus Shiva în Expresul Kashi-Mahakal

Autorităţile de la Căile Ferate indiene i-au rezervat zeului hindus Shiva un loc într-un tren. O cuşetă dintr-un compartiment de clasa a doua, cu aer condiţionat, din trenul Kashi-Mahalal Express care a fost inaugurat duminică, i-a fost reţinută zeităţii cu puteri de distrugător cosmic. Trenul îi va duce pe pasageri la locuri de pelerinaj importante pentru adepţii lui Shiva.

Unii utilizatori ai mediilor de socializare s-au mirat de ce nu i se rezervase lui Shiva un loc la clasa întâi şi de ce i s-a atribuit doar o cuşetă, şi nu un compartiment întreg. Alţii au glumit că în timp ce alte ţări discută despre îmbunătăţirea condiţiilor din trenurile lor cu tehnică de ultim moment sau aparatură de semnalizare modernă, ideea Căilor ferate indiene a fost să-l aducă la bord pe Shiva. Iar adepţii altor zei hinduşi au vrut să ştie de ce a fost privilegiat Shiva, şi nu li s-au rezervat locuri lui Hanuman sau Vishnu, de exemplu.

Pentru a se justifica, autorităţile feroviare au explicat că a fost un eveniment excepţional, prilejuit de inaugurarea traseului şi că scopul a fost să obţină „binecuvântări” pentru ca noul tren să fie un succes. Măsura a generat stupoare în ţara care este condusă de partidul naţionalist hindus BJP al premierului Narendra Modi./abuzoian

www.theguardian.com – 18 februarie