Furtuna Dennis: O navă-fantomă eşuează în Irlanda

Ciudat cadou al furtunii Dennis: o navă-fantomă din Tanzania, care se afla în derivă de mai bine de un an, a eşuat pe coasta de sud a Irlandei, a declarat Garda de Coastă irlandeză.
MV Alta, un cargou de 77 de metri, a eşuat duminica trecută în apropierea satului Ballycotton, lângă Cork, al doilea oraș al țării, trezind curiozitatea trecătorilor. Vânturile puternice ale furtunii Dennis, care au lovit Irlanda la sfârşitul săptămânii trecute, au pus capăt lungii călătorii solo a acestei nave, care a început în septembrie 2018 în sud-estul Bermudelor.
În timp ce se îndrepta din Grecia spre Haiti, vasul a fost imobilizat în mijlocul Oceanului Atlantic, la mai mult de 2.220 de kilometri sud-est de arhipelagul britanic. Cei zece membri ai echipajului au fost nevoiţi să aștepte douăzeci de zile la bord înainte de a fi salvați de paza de coastă americană.
La vremea respectivă, paznicii de coastă au spus că lucrează îndeaproape cu proprietarul navei, aflată sub pavilionul Tanzaniei, pentru organizarea remorcării sale către coastă. Dar parcursul cargoului a fost apoi neclar: site-ul de informații maritime Fleetmon susține că a primit o presupusă corespondență de la proprietarul Alta, care susţinea că nava sa a fost deturnată de două ori, în timp ce se afla în proces de repatriere.
Cargoul vechi de 44 de ani a fost apoi identificat de o navă britanică Royal Navy în august 2019, navigând fără echipaj în mijlocul Atlanticului.
„Ne-am apropiat de navă pentru a stabili contactul și pentru a ne oferi ajutorul, dar nimeni nu a răspuns”, indicase HMS Protector pe Twitter.
Furtuna Dennis, care a afectat Irlanda cu ploi abundente și vânturi de peste 110 km/h, a pus capăt peregrinărilor solitare ale navei MV Alta.
Garda de coastă irlandeză a indicat că un elicopter de salvare a fost trimis duminică, dar că niciun membru al echipajului nu a fost găsit la bord. Niciun semn de poluare nu a fost detectat în jurul navei, a declarat Consiliul comitatului Cork, luni, adăugând că cineva va merge la bord în timpul mareei joase pentru examinări suplimentare.
„Consultările continuă între Garda de Coastă Irlandeză, Consiliul comitetului Cork și alte organisme competente pentru a decide asupra viitorului epavei”, a adăugat consiliul într-un comunicat. (www.lesoir.be – 19 februarie)/rcostea/ddaniela