CULORILE ȘI PERSONALITATEA

Dacă nu ar exista culoare, viaţa noastră nu ar mai fi la fel sau poate nu ar fi deloc. Culoarea este unul dintre cele mai importante elemente, întrucât transmite emoție, ne influenţează energia și creează stări de spirit. Culoarea are un impact deosebit asupra noastră, fiindu-ne aproape imposibil să delimităm ceea ce vedem de ceea ce simţim. Reacţia fiecăruia dintre noi la o anumită culoare poate fi direct influențată de experiențele pe care le trăim, întrucât asociem anumite culori cu anumite persoane și/sau evenimente, sau chiar cu anumite mirosuri.

Psihologia culorii este studiul culorilor în raport cu comportamentul uman. Aceasta își propune să identifice modul în care culoarea ne afectează deciziile de zi cu zi. Spre exemplu, credeți că nuanța unei rochii ne determină să o cumpărăm, sau că modul și culoarea în care este prezentat un anumit lucru ne face să îl alegem în detrimentul altuia? Răspunsul este categoric da. Partea cea mai complicată, însă, pe care vom încerca să o explicăm pe larg în cele ce urmează, este legată de motivele reale ale propriilor noastre selecții. Aceeași culoare poate avea sensuri diferite, care depind de educație, sex, vârstă, valori și o varietate de mulți alți factori.

CULORI CALDE

ROȘU –  Oamenii care preferă culoarea roşie sunt provocatori şi pasionaţi (chiar spre pasionali), dorind toată viața câte ceva şi, de obicei, cât mai repede posibil. Culoarea puterii şi a sănătăţii, roşul înseamnă poftă de viaţă. Sunt întreprinzători, competitivi, ambiţioși, îndrăzneți, optimiști, deschiși, necomplicați și extravertiţi, iar de cele mai multe ori îi veți găsi petrecând şi râzând. Problema este că de la atât de mult entuziasm, pot deveni agitați, încăpăţânați, irascibili, impulsivi sau chiar agresivi, repeziți şi foarte nerăbdători, acționând deseori fără să analizeze foarte bine o situație. Chiar dacă ascultă politicos părerile altora, fac numai ce vor şi când vor. Au tendinţa de a fi foarte protectori atât cu sine cât şi cu cei din jur. În ciuda acestor mici imperfecțiuni, sunt persoane pe care te poți baza și pe care ni le dorim prin preajmă. Oamenii foarte iritaţi, bolnavi, epuizaţi sau copleșiţi de stres vor respinge întotdeauna roșul și se vor îndrepta cu precădere spre culorile reci, calme şi odihnitoare. Există şi o categorie de persoane liniştite care preferă roşul, care pot emana calităţile calde şi dătătoare de viaţă ale culorii, sau care îşi maschează foarte bine adevăratele sentimente sub un exterior extrem de sobru.

PORTOCALIU Pe lângă faptul că reprezintă un amestec evident între cei care preferă culoarea galben și adepții culorii roşii, sunt aventuroşi, entuziaşti, blânzi, extravertiţi, fermecători, agreabili, determinaţi şi buni oameni de afaceri. Tind, însă, să devină nestatornici, nesiguri și cam nehotărâți, cu o uşoară dramatizare a situaţiilor. Își asumă prea uşor unele angajamente, iar ordinea şi curăţenia nu reprezintă pentru ei o prioritate. Le displace să facă pe grozavii sau să își dea aere şi urăsc lucrul acesta şi la ceilalţi. Sunt tipul de oameni cam singuratici, care nu au foarte mulți prieteni și nici cunoştinţe, dar care atunci când își fac un prieten este, de obicei, pe viaţă. De cele mai multe ori se bazează pe noroc.

GALBEN – Empatia, optimismul, originalitatea, imaginaţia, idealismul, creativitatea și înţelepciunea sunt doar câteva dintre calităţile celor care preferă culoarea galben. Şi lista poate continua – generoşi, veseli, luminoşi, perspicace, spirituali, interesaţi de tot ce mişcă, de încredere, buni confidenţi, buni afacerişti, cu un dezvoltat simţ al umorului, tot timpul în căutarea noului şi autodepăşirii. Dar, cum nimeni nu este perfect, după toată această înșiruire a calităților, iată și părțile mai puțin bune ale celor care preferă galbenul: egoismul, timiditatea, nerăbdarea cu cei din jur, şi tendința către perfecţionism le poate strica reputația de ”galbeni” autentici. Nu îşi asumă și chiar fug de responsabilităţi, preferând libertatea de gândire şi de acţiune. Sunt destul de critici cu cei de lângă ei, prea practici şi chiar sceptici, pentru ei contând doar lucrurile palpabile şi garanţia unor rezultate excelente. Persoanele de sex feminin vor avea tendința să se axeze mai mult asupra vieții profesionale decât asupra celei personale.

ROZ – Şi oamenii care preferă culoarea roz sunt interesați de viaţă, dar nu la fel de mult ca cei “roșii”. Sunt talentați, fermecători, romantici, prietenoşi, simpatici, blânzi, omenoşi, drăgăstoşi, afectuoşi (dar nu în sensul pasional), cu o ușoară tendinţă de nevinovăţie și naivitate. Femeile tind să fie materne, protectoare şi îşi doresc o viaţă îndestulătoare, pusă la adăpost. Dacă sunteţi o persoană care caută o viață plină de emoţie, exaltare, agitaţie şi entuziasm, veţi considera oamenii care preferă culoarea roz mult prea blânzi şi poate un pic nehotărâţi. Oamenilor care preferă rozul le place să se simtă iubiţi şi în siguranţă. Acest lucru se întâmplă și din pricina faptului că doresc să pară delicaţi şi fragili. Și chiar sunt! Sunt foarte preocupați de felul în care arată și întotdeauna vor căuta să aibă o ținută impecabilă și un aspect de invidiat.

CULORI RECI

VERDE – Persoanele care preferă culoarea verde sunt stabili, echilibrați, răbdători, perseverenţi, amabili, generoși, meticuloși, rafinați, implicați și sinceri. Sunt preocupați de a face ceea ce trebuie şi le place să fie admiraţi, cu toate că nu fac ceva anume pentru a ieşi în evidenţă. Sunt grijulii, loiali, inteligenţi și deschişi la nou şi la noi concepte. Nu îşi asumă riscuri, preferă să stea deoparte, sau acasă în linişte. Au tendinţa de a bârfi dar nu socializează și nu comunică foarte ușor, și adoră mâncarea. Nu se aprind ușor și își păstrează sângele rece chiar și în cele mai stresante situații. Mai mult de-atât, se străduiesc din răsputeri să își păstreze armonia în orice context. Sunt oameni foarte calculați și logici, nu iau decizii pripite și analizează fiecare aspect al unei probleme. Preferă să se bazeze pe fapte, nu pe intuiție sau credință. Sunt persoane mai degrabă sceptice și au întotdeauna nevoie de un plan pe care să-l urmeze, nu sunt spontane și nici nu le plac surprizele. Aau tendința de a fi perfecționiști și de a se detașa emoțional de lucruri sau persoane.

ALBASTRU – Făcând parte din categoria celei mai îndrăgite culori, oamenii care preferă albastrul sunt calmi şi încrezători, dar vulnerabili. Sunt de încredere, formează atașamente puternice, conservatori, temperaţi, sensibili la nevoile altora, aspirând la armonie, seninătate, răbdare și pace. Au tendințe perfecţioniste care îi pot face să devină foarte exigenţi. Blânzi, liniştiţi, plini de compasiune, grijulii şi cu un autocontrol desăvârşit, persoanele “albastre” adoră să fie admirate pentru caracterul lor constant si pentru înțelepciunea de care dau dovadă. Adesea, acești oameni par lipsiți de orice emoție și nu vor să fie atinși. Cea mai mare frică a unei personalități albastre este să nu fie criticată. Aceste persoane sunt credincioase, fidele, dar au adesea convingeri inflexibile şi pot fi mult prea precauţi. Se plictisesc repede, sunt agitaţi şi foarte dornici de schimbare. Îi obosesc oamenii care depind de ei, dar conștiința lor curată îi face să-i accepte în final. Albastrul mai poate simboliza tristețe și melancolie.

ALBASTRU -VERZIU SAU TURCOAZ – Adepţii unei curăţenii imaculate, persoanele care preferă acestă culoare vor fi întotdeauna bine îngrijiţi și dichisiți. Sunt sensibili, exigenţi, rafinaţi, sofisticaţi și siguri pe sine, plini de imaginaţie, originali, stabili, politicoşi, şi sar foarte repede în ajutor. Le place să obțină atenția și admirația altora. Adevărați maniaci ai curăţeniei, ar trebui să învețe să se relaxeze mai mult și să nu fie atât de orientaţi către detalii. Adeseori refuză ajutorul sau îndrumarea cuiva, fiind într-o continuă competiţie cu ei înşişi. Pot trăi într-o stare interioară de harababură, mascată însă perfect sub un exterior rece.

VIOLET – Persoanele “violet” vor dori întotdeauna să lupte pentru ceea ce consideră că le avantajează, fără să asculte  ceea ce au de spus ceilalți. Sunt uluitoare, creative, cu o percepție rapidă a ideilor spirituale, firi artistice și gânditoare, neconvenționale, generoase, foarte sensibile și ușor de rănit, tolerante şi demne. Cu oamenii “violet” se poate convieţui destul de uşor, dar foarte rar ajungi să-i cunoşti cu adevărat. Pot fi secretoşi și de multe ori au trăsături contradictorii. Nevoia continuă de onestitate și sinceritate poate fi în cazul lor catalogat drept un defect. Sunt individualişti, pretenţioşi, dificili, greu de mulţumit, mofturoşi, distanţi şi sarcastici atunci când sunt înţeleşi greşit. Nu le place să se implice în ceva dacă nu ştiu ce primesc.

VIOLET DESCHIS (sau LAVANDĂ) – Oamenii ”lavandă” sunt isteți, rafinaţi, creativi, manieraţi şi trăiesc la un nivel superior faţă de ceilalţi. În lumea lor nu există defecte, iar lucrurile meschine și sordide sunt ignorate. Aparențele sunt foarte importante pentru ei și au un sentiment de delicatețe ieșit din comun. Sunt sentimentali, romantici, nostalgici şi aspiră la creativitate. Nu lasă oamenii să-i cunoască cu adevărat şi sunt foarte serioşi, cu o abordare chiar rigidă.

CULORI NEUTRE

MARO ȘI BEJ – Aceasta este adesea culoarea preferată a unei persoane care a îndurat multe în viaţă, dar a izbândit sau a unei persoane care a avut experienţe dificile şi nu a reuşit să rămână neafectată, dar care a crescut şi s-a maturizat în tot acest proces. O persoană “brună” (și nu ne referim la culoarea părului) este stabilă, de încredere și responsabilă, cu un acut simț al datoriei. Celor care preferă culoarea maro le place confortul şi simplitatea. Cu un subtil simț al umorului, sunt modeşti, loiali și cu opinii puternice. Depun eforturi neprecupeţite pentru a corecta o situație inechitabilă. Le place să deţină controlul şi să fie stăpâni pe sine. Familia este extrem de importantă pentrue ei și au o permanentă nevoie de securitate și apartenență. Prezintă rezistenţă şi răbdare şi au tendinţa de a fi foarte raţionali, conştiincioşi, echilibraţi şi conservatori. Nu sunt impulsivi, ba din contră debordează de amabilitate. Oamenii “bej” au aceleași caracteristici ca și “maronii”, dar într-o măsură ceva mai mică. Sunt mai puţin impulsivi decât ei, mai calzi, și apreciază calitatea și lucrurile bine făcute. Se adaptează uşor şi sunt practici, însă le displace rutina. Sunt uşor lipsiţi de tact şi neclari, având o vădită inflexibilitate şi încăpăţânare.

GRI ȘI GREJ – Cei care preferă griul se pot eschiva în multe situaţii în care îi aduce viaţa suprimându-şi, uneori, personalitatea. Culoarea precauţiei şi a compromisului, persoanele care adoră culoarea gri caută calmul şi pacea şi muncesc adesea fără a aştepta o recompensă. Aceste persoane sunt, însă, foarte abile în afaceri, tind să muncească mult, sunt conservatoare, de încredere și au tendinţa de a se proteja de stres. Preferă o viață sigură, în condiții de echilibru perfect. Calzi şi atenţi, oamenii “grej” sunt corecţi, practici şi diplomaţi, însă fără prea mult entuziasm. Le plac îmbrăcămintea şi piesele de mobilier clasice. Nu le place rutina, caută o viaţă împlinită şi îndestulătoare şi nu sunt subtili.

NONCULORI

Negru – Siguranţa personală și prestigiul sunt foarte importante pentru persoanele care preferă negrul. Le place să se învăluie într-un aer de mister, sunt spirituali și inteligenţi. Oamenii din această categorie sunt cu picioarele pe pământ, sofisticaţi și demni. Le place misterul (uneori, prea mult), iar preferinţa lor pentru această (non)culoare indică o suprimare a dorinţelor şi a ţelurilor materialiste, sugerând adâncimi ascunse şi dorinţe interioare. Persoanele care aleg negrul pot avea mai multe atitudini contradictorii, fiind convenționale, conservatoare și serioase.

Alb – Oamenii care preferă albul se adaptează uşor la orice situaţie sau mediu. Atât casa cât şi hainele le sunt, de regulă, îngrijite și curate. Sunt gospodari, cheltuitori prudenţi și comercianţi perspicace. Le place ca totul să fie perfect, sau cât mai aproape de perfecţiune, dar sunt auto-suficienţi, critici și agitaţi. Persoanele care îndrăgesc această nonculoare sunt bune, blânde şi sincere. Mai mult, au tendinţa să se sacrifice pentru cei din jur, punându-i de cele mai multe ori pe primul plan. Sunt ca niște îngeri trimiși pe pământ, deoarece îi caracterizează blândeţea şi bunătatea. Sunt pacifiști convinși şi se  adaptează foarte uşor la orice situaţie.

Sursa foto: AGERPRES (Spectacolul Baletul Culorilor, interpretat si conceput de Teatro Pavana)

https://www.oberlo.com/blog/color-psychology-color-meanings

https://www.colorpsychology.org/

http://www.colour-affects.co.uk/psychological-properties-of-colours

Alina Andrei, RADOR