TERAPIE PRIN CULOARE

Culorile, aceste fermecătoare însuşiri ale tuturor lucrurilor care ne înconjoară, constituie una dintre componentele importante ale stării noastre afective, înfrumuseţând ambianţa, modificând luminile şi umbrele spaţiilor și transformând orice formă sau contur. Culorile dinamizează spaţiul, îi înnobilează dimensiunile şi tot ele sunt cele care pot „mări” sau „micşora” un interior (cel puțin la nivel teoretic), îl pot anima şi înveseli sau îl pot face monoton, neagreabil sau chiar ostil. Fiecare culoare are puterea de a influenţa starea fiziologică a organismului, procesele psihice şi trăirile interioare.

(Photo by DANTE FERNANDEZ / AFP)

Culoarea este, de fapt, o caracteristică perceptibilă a luminii, descrisă generic printr-un nume. Terapia prin culoare sau cromoterapia este metoda de tratare a bolilor prin utilizarea spectrului cromatic (roata culorilor). Terapia se poate realiza printr-un simplu exerciţiu de privire prelungă a unei anumite culori, deși acest lucru trebuie făcut cu mare atenție pentru a evita orice încordare a ochilor.

SENSURILE CULORILOR

* Știaţi că simpla trecere a timpului poate fi influențată de culoarea unei camere? Timpul este perceput că ar trece mai încet într-o cameră de culoare roșie și mai rapid într-una colorată în albastru sau verde. La o primă vedere, culoarea roșie ne induce sentimentul de apropiere şi căldură, iar albastrul, de distanță și răcoare. Noroc că ochiul uman percepe mai mult culorile calde decât pe cele reci! Culorile reci reduc dimensiunea luminii, în timp ce culorile vii o amplifică. Așadar, nu e de mirare că cele care ne atrag atenţia cel mai rapid sunt culorile de la extremitatea caldă a spectrului.

(Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)

* Întrucât roşul înseamnă stimulare și acțiune, iar albastrul induce o stare de calm, unii oameni se simt mai confortabil într-o cameră roșie și mai incomod într-una de culoare albastră. În schimb, camerele albastre ajută la scăderea tensiunii arteriale și reduc sentimentele agresive. Studiile au arătat şi o creștere a fertilității în camerele albastre. Roşul are, de asemenea, capacitatea de a ameliora metabolismul, de a stimula funcţiile ficatului, stimulează circulaţia sângelui şi facilitează regenerarea celulară. Roşul este utilizat de multe restaurante, deoarece excită şi creşte apetitul. Acestă culoare exprimă entuziasm, energie debordantă, căldură şi vibraţie şi este cea mai puternică din tot spectrul cromatic. În decorarea unei case, ar fi o culoare potrivită pentru un hol de intrare sau foaier şi chiar o sală de mese. În unele culturi semnifică norocul și bogăția.

* Portocaliul este şi el un stimulent al poftei de mâncare.  Portocaliul este o culoare antioboseală prin excelenţă, stimulează sistemul respirator și pe cel imunitar și facilitează asimilarea calciului în organism. Portocaliul este energizant, ajutând la calmarea problemelor digestive. Este una dintre puținele culori care nu are contraindicaţii! Portocaliul poate avea legătură şi cu ideea de economisire sau de afacere profitabilă, prin urmare, multe magazine, în perioadele de discount, includ această culoare în afişele lor. Portocaliul mai simbolizează spiritul, căldura, confortul și acțiunea, drept pentru care ar fi plăcut într-o cameră de zi, dar, atenţie, nuanţele extrem de vii folosite pe suprafeţe întinse pot fi obositoare.

* Şi culoarea maro este recunoscută că stimulează pofta de mâncare, violetul, având, din contră, reputaţia de a o reduce. Culoarea maro transmite mulțumire și confort, fiind, în toate nuanțele ei, subtilă şi masculină. În decorul casei, ar fi o alegere perfectă pentru o cameră mai retrasă, de lucru, sau pentru biblioteci. Maroul a devenit un etalon decorativ în ultimii ani și a fost folosit pentru a crea spații cu aspect natural, fiind o culoare de pământ. Maroul este eficient, în special, în stabilizarea stărilor supraexcitate. Calmează emoţiile şi afecţiunile mentale extreme. Tot el poate ajuta la trezirea bunului simţ, aducându-ne înapoi cu picioarele pe pământ. Atenţie, însă! Expunerea indelungată la această culoare poate transforma o persoană într-una mult mai aspră.

(Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)

* Nuanţele diferite de roz au efecte diverse asupra oamenilor, cele deschise îndeamnă la calm și scăderea pulsului, în timp ce nuanţele mai închise au exact efectul opus. Toate nuanțele de roz exprimă, până la urmă, același lucru – credibilitate şi dulceaţă. Folosiți roz pastel şi bleu sau azuriu atunci când decorați camera bebeluşilor, pentru a le ura bun-venit într-o atmosferă blândă şi odihnitoare. Culoarea roz a fost asociată dintotdeauna cu inocenţa şi feminitatea, are proprietăţi calmante şi relaxante şi creează o ambianţă optimistă şi odihnitoare. Rozul duce cu mintea la încredere, fericire, tinereţe și dulceață. Este o culoare complementară cu tonurile pielii, fiind ideală pentru camera de baie sau, după cum am mai menţionat, pentru camera copiilor. Prin faptul că exprimă delicatețe, feminitate și îmbină pasiunea roșului cu puritatea albului, a devenit un simbol universal al dragostei și afecțiunii. De asemenea, semnifică siguranță, calm, liniște și chiar vulnerabilitate, fiind o culoare care inspiră creativitate, euforie și care duce cu gândul la bucuriile din copilărie.

* Culoarea galbenă îmbunătăţeşte tonusul general făcându-ne să ne simţim în formă. Este ideală pentru holuri sau pentru o cameră insuficient luminată. Considerată cea mai veselă din tot spectrul cromatic, galbenul stimulează trăirea unor sentimente pozitive. Dar, cu toate că reprezintă fericire și optimism, prea mult galben poate duce la tensiuni. Nuanțele lui vii pot părea mai luminoase şi decât albul însuşi. Este o culoare excelentă pentru a fi utilizată într-o cameră care nu are nicio sursă de lumină naturală sau pe un hol mai întunecat. Transmite deschidere, prietenie și bucurie, din punct de vedere psihologic, fiind culoarea cu cea mai mare influență. În studiile culorii aceasta este asociată cu fericirea și joaca, exprimând optimismul pur. Culoarea răsăritului imprimă aceeași energie solară, semnificând prospețime, tinerețe și atenție. Stimulează emisfera stângă a creierului, implicată în luarea deciziilor cu claritate.

* Verdele, culoarea vieţii, a regenerării şi a vindecării, poate echilibra trupul, mintea şi spiritul. Este una dintre culorile despre care se admite că nu are contraindicaţii majore, atâta timp cât nu este folosită în nuanţe închise, timp îndelungat. Verdele intens transmite bogăție și lux, pe care multe firme private îl folosesc în logo-urile lor. Verdele reprezintă natura, creșterea economică și relaxarea. Este o culoare liniștitoare care ne aminteşte de renaștere. Verdele merge cu aproape orice culoare mai închisă sau mai deschisă, cu toate nuanțele sale şi poate fi folosită şi ca element neutru. O bucătărie verde, de exemplu, va fi tot timpul proaspătă şi curată.

* Albastrul face parte din paleta culorilor reci, odihnitoare, liniştitoare și relaxante, care îndeamnă la calm şi reverie, stimulând predispoziţia la concentrare şi linişte interioară. S-a observat că expunerea prea îndelungată la lumina albastră, dar mai ales interioarele de culoare albastră, induc, în timp, o stare de oboseală şi de depresie. Este una dintre cele mai populare culori, iar nuanțele de albastru vor face o camera să pară mai spaţioasă. Tavanele într-un albastru deschis, cum ar fi un bleu-ciel, sunt liniștitoare, în special în dormitoare.

* Culoarea violet reglează tensiunea arterială şi induce somnul, fiind o culoare regală care denotă noblețe, demnitate și lux. Este minunată, în toate nuanţele şi tonurile ei, ca de exemplu în nuanța prunei, pentru o cameră de oaspeţi, musafirii ​​simţindu-se ca după un “tratament regesc”. Combină energia roșului cu calmul albastrului deschis, ceea ce se traduce într-o culoare care semnifică încredere și siguranță.

* În plan psihologic, albul este un balsam pentru toate tensiunile emoţionale, având darul de a calma, alina şi purifica gândurile şi sentimentele. Albul presupune virtute, puritate, curăţenie, spaţialitate şi inocenţă. Camerele albe tind să fie foarte dramatice și dau un sentiment de lux domol. Un dormitor matrimonial cu porţiuni întinse de alb ar putea deveni o oază de linişte în această lume agitată.

* Îndrăzneț, luxos, dominant și sofisticat prin excelență, negrul este folosit adesea în camere elegante și contemporane, mai ales în compania albului, griului şi a cromului. Deşi este încadrat în categoria culorilor, negrul este un fenomen de lipsă a luminii, după cum susţin fizicienii. Mai mult, negrul absolut nu există! Ca o convenţie unanim acceptată, cel mai adesea la negru ne referim ca la o (non)culoare, şi chiar una controversată. Pe de-o parte este asociată spiritelor rele, pe de altă parte durabilităţii şi încrederii. Pe de-o parte inspiră autoritate, putere, constanţă, prudenţă şi înţelepciune, pe de alta, disperare sau jale. De unde şi controversa! Negrul este culoarea preferată a multor oameni, unii purtând-o pentru că este formală şi inspiră putere, stil, eleganţă şi rafinament.

* Griul descrie un mediu potolit şi neutru, dar şi o gândire conservatoare. Grejul, un gri-bej sau taupe, cum i se mai spune, comunică o gândire conservatoare și este considerat o culoare foarte sofisticată. O cameră de zi gri va părea bogată și strălucitoare. Griul este o culoare foarte potrivită pentru a fi utilizată într-un birou. Desigur, există multe culori, nuanțe, tonuri, subtonuri și fiecare are personalitatea sa distinctă şi proprie.

(Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)

Culoarea este o forță în viețile noastre întrucât poate schimba stări de spirit şi sentimente.  Aşadar, înconjuraţi-vă de culorile care vă plac și vă fac bine!

https://www.empower-yourself-with-color-psychology.com/meaning-of-colors.html

https://www.aetherius.org/healing-yourself-and-others/color-therapy/

Alina Andrei, RADOR