Anul Internaţional Beethoven – Gabriel Bebeşelea dirijează Simfonia a 2-a

Miercuri, 26 februarie (ora 19:00), apreciatul dirijor român Gabriel Bebeşelea, aplaudat recent la pupitrul unor importante ansambluri europene în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, va dirija Orchestra de Cameră Radio, în cel de-al doilea concert  de la Sala Radio dedicat Anului Internaţional Beethoven (250 de ani de la naşterea sa).

Evenimentul va aduce în faţa publicului Simfonia a 2-a, compusă de titanul de la Bonn în jurul vârstei de 30 de ani, în timpul unui sejur de tratament în Heiligenstadt (în proximitatea Vienei), în perioada tragică în care surzenia începuse să se instaleze. Compozitorul încerca încă să-şi ascundă afecţiunea, pe care o mărturiseşte într-o scrisoare, cunoscută ca „testamentul de la Heiligenstadt”. În ciuda contextului, simfonia degajă o vitalitate şi o veselie ce contrastează cu situaţia compozitorului. Pe 5 aprilie 1803, Beethoven îşi dirija creaţia în primieră, la Theater an der Wien. Berlioz spunea: „În această simfonie totul este nobil, plin de energie şi mândru. Introducerea este o capodoperă. Cele mai frumoase efecte curg unul din altul fără confuzie şi mereu într-un mod neaşteptat. Melodia este de o solemnitate emoţionantă, stârneşte imediat respect şi te pune într-o stare plină de emoţie.”

Programul serii cuprinde şi alte două creaţii semnate de mari compozitori austrieci, al căror destin s-a intersectat cu cel al lui Beethoven: Schubert – Uvertura în stil italian şi Mozart – Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră, prilej de a o aplauda pe Lucica Trita, violonistă a Orchestrei Simfonice BBC – Londra.

Gabriel Bebeşeleaeste dirijor principal al Filarmonicii de Stat Transilvania Cluj-Napoca, dar cariera sa internaţională cuprinde concerte dirijate la pupitrul unor importante orchestre ale lumii: Rundfunk Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Singapore Symphony Orchestra ş.a.

În România, dirijează constant orchestre precum Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio şi Filarmonica de Stat Sibiu.

Un dirijor notabil de operă, Gabriel Bebeşelea a fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. În 2015, a fost numit dirijor principal al Operei Române din Cluj-Napoca. În afara României, a dirijat producţii ale operelor Il viaggio à Reims la Festivalul de Opera Rossini din Pesaro – 2016 şi Mireasa ţarului de Rimsky-Korsakov la Opera Perm – 2017.

În 2011 Gabriel Bebeşelea a obţinut o bursă la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva dintre cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre. Este stabilit la Viena, unde a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului.

Absolventă a Conservatorului Ciprian Porumbescu (Bucureşti), Lucica Trita a fost concertmaestru al Orchestrei Naţionale Radio până în 1998. A devenit apoi violonistă în Orchestra Sinfonica de Galicia (Spania), unde a format un grup de tineri violonişti denumit Crescendo, ce au crescut muzical sub îndrumarea violonistei Lucica Trita, devenind mai târziu importante nume în peisajul muzical spaniol. În 2008, a înfiinţat Orchestra Feminina Gallega ca dirijoare şi solistă a acesteia, activitatea acestei formaţii muzicale producând un mare ecou în viaţa muzicală spaniolă.

Din 2013, cariera muzicală a violonistei Lucica Trita a continuat în Marea Britanie, unde a devenit violonistă permanentă în Orchestra Simfonică BBC – Londra, oraşul unde este stabilită. Are colaborări cu importante orchestre din Marea Britanie – Royal Philarmonic, Hallé Orchestra, Northen Sinfonia. Predă ca profesor invitat la Royal Academy of Music – secţia Junior, iar din 2018 a deschis propria Academie de vioară – Lucica Trita Violin Academy London.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.