În România nu există niciun caz de coronovirus confirmat (Adrian Streinu Cercel)

În România, nu există niciun caz de coronovirus confirmat, deşi numărul de suspiciuni este în creştere. Managerul Institutului de Boli infecţioase „Matei Balş” din capitală, Adrian Streinu Cercel, a precizat, aseară, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă:

Adrian Streinu Cercel: Au fost făcute o serie de teste. Toate au fost cu rezultate negative, motiv pentru care acest lucru ne dă posibilitatea să spunem că, în momentul de faţă, pe teritoriul României, nu avem identificată nicio infecţie cu coronavirusul cel nou.

Realizator: Potrivit ministrului în exerciţiu al sănătăţii, Victor Costache, s-au instituit suplimentar 3.500 de locuri de carantină şi se lucrează în paralel la achiziţia de materiale de urgenţă. La rândul său, ministrul în exerciţiu al afacerilor interne, Marcel Vela, a spus că cei care vin din zonele cu risc din Italia, intră în carantină.

Un grup de lucru de la ministerele şi instituţiile implicate va stabili posibile scenarii de acţiune, în funcţie de evoluţia infecţiei, iar Guvernul va aloca, din Fondul de rezervă la dispoziţia sa, resursele financiare necesare în acest sens.

O linie telefonică, gestionată de Ministerul Sănătăţii, va oferi informaţii referitoare la coronavirus, iar un grup de comunicare va informa, operativ, presa şi cetăţenii, din surse oficiale. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a făcut apel la români să evite deplasările în zonele din Italia cu risc, excepţie făcând doar călătoriile absolut necesare.

În Italia – unde numărul deceselor a ajuns la 7, iar cel al contaminărilor la 120, majoritatea în nordul peninsulei – se va organiza, astăzi, o reuniune cu miniştrii sănătăţii din ţările vecine, pentru a stabili linii de acţiune comune, în faţa epidemiei. În Iran, decesele au ajuns la 12, iar Coreea de Sud a anunţat un număr record al contaminărilor într-o singură zi, 231. În China, sunt aproape 2.600 de decese şi 77 de mii de cazuri de infectări./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 februarie