Reacţii în urma anunţului de la CCR privind desemnarea premierului

Realizator: Anunţul de la Curtea Constituţională a venit cu puţin timp înainte de şedinţa parlamentului ce ar fi trebuit să se pronunţe asupra învestirii cabinetului Orban 2. Însă, cum deja se aştepta, şedinţa nu a avut loc din lipsă de cvorum. Au fost prezenţi doar 188 de parlamentari din minimul de 233. Nu au venit în sala de plen deputaţii şi senatorii de la PSD, ALDE, PRO România şi de la UDMR. Nu au lipsit, însă declaraţiile politice ca reacţie la decizia Curţii. Pentru liberali, o hotărâre controversată, salutată însă de PSD. Detalii în relatarea semnată de Amalia Bojescu:
Reporter: Premierul interimar, Ludovic Orban, spunea că nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premieră în persoana sa.
Ludovic Orban: Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD, care a fost manifestat sistemic de ani buni în deciziile Curții Constituționale. Personal, nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează această decizie.
Reporter: De cealaltă parte PSD salută decizia Curții Constituționale. Președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, susține că strategia PNL de a-l propune pentru a doua oară pe Ludovic Orban premier s-a dovedit neconstituțională și l-a pus pe președintele României într-o situație jenantă.
Marcel Ciolacu: Pentru prima oară atrage atenția clar în ceea ce privește spiritul Constituției, acela de a desemna pe cineva pentru funcția de prim-ministru nu de ochii lumii, ci pentru a crea o majoritate.
Reporter: PSD nu are majoritate în parlament și anunță că nu va mai face o propunere de prim-ministru în cazul în care președintele îi cheamă la consultări./ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 februarie)