Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează toate ţările să se pregătească pentru o potenţială răspândire a epidemiei de coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat toate ţările să se pregătească, imediat, pentru o potenţială răspândire a epidemiei de coronavirus. Directorul general adjunct al organizaţiei a spus că multe naţiuni, pur şi simplu, nu sunt pregătite să combată maladia. Cea mai mare îngrijorare o reprezintă amploarea epidemiei în Iran, care a anunţat 15 decese, deşi există rapoarte care sugerează că numărul victimelor ar fi mult mai mare. În Statele Unite, autorităţile sanitare se aşteaptă la o apariţie a epidemiei şi pe teritoriul american şi au cerut administraţiilor locale să aibă în vedere anularea evenimentelor publice. Până acum sunt confirmate 53 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar declaraţiile publice ale experţilor devind din ce în ce mai alarmante pe măsură ce se intensifică teama de o ”pandemie”.
Corespondenţă din Washington – Reporter: Doina Saiciuc – Este aproape cert că noul coronavirus se va răspândi în Statele Unite, iar americanii ar trebui să înceapă acum pregătirile – a prevenit într-o conferință de presă, ieri dimineață, directoarea Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii, doctor Nancy Messonnier.
Nancy Messonnier: Nu se mai ridică întrebarea dacă acest lucru se va întâmpla, ci când se va întâmpla. În cazul izbucnirii unei epidemii, comunitățile ar trebui să facă planuri pentru măsuri de distanțare socială ca împărțirea claselor în școli în grupuri mai mici de elevi, închiderea școlilor, anularea reuniunilor și conferințelor și prin aranjamente care să le permită angajaților să lucreze de acasă.
Reporter: Ceva mai târziu, într-o conferință de presă după-amiază, secretarul Departamentului pentru Servicii de Sănătate, Alex Azar, a moderat tonul, retrăgând puternicele avertizări de mai devreme ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Alex Azar: Riscul imediat pentru publicul american în general rămâne redus, dar, după cum am prevenit, situația are potențialul de a se schimba rapid.
Reporter: Anthony Fauci, directorului Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, a precizat că guvernul american se află la distanță de o lună și jumătate de a începe teste de siguranță clinică pentru un vaccin împotriva coronavirus și că ar dura un an, un an și jumătate, înainte ca el să fie disponibil publicului larg./amirea/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 februarie)