CORRIERE DELLA SERA: Proprietarul de restaurant din Rimini «exportă» coronavirusul în România: anunț al ministrului

Un pacient vindecat și primele grupuri aflate în carantină la București

 

CORRIERE DELLA SERA (Italia), 27 februarie 2020 – Primul pacient depistat pozitiv cu coronavirus în România. Anunțul a sosit miercuri seara, fiind făcut de ministrul român al sănătății, Victor Costache. «Bărbatul care a contractat boala a fost în contact cu italianul sosit în România și apoi întors la Rimini». Tânărul din Gorj nu este în pericol, ci în bună condiție și se reface în izolare la București. Agenția Mediafax explică faptul că pacientul are 20 de ani și lucrează la un restaurant. Familia sa, compusă din 7 persoane, a fost pusă și ea în carantină.

Este vorba de a patra persoană infectată de proprietarul de restaurant de 71 de ani, care acum este internat la Spitalul din Rimini, și el aflat în stare bună. Week-endul trecut, bărbatul s-a întors dintr-o vizită în România, unde trăiește mama soției. Sâmbătă seara s-a întors în Italia. Bărbatul a plecat de pe aeroportul din Craiova la bordul unui avion Wizzair și a aterizat seara târziu pe aeroportul Guglielmo Marconi din Bolonia. Autoritățile sanitare și compania aeriană încearcă să găsească persoanele aflate la bordul acestor două zboruri. Împreună cu el au călătorit fiul și un prieten din Urbania. Acesta din urmă este al doilea caz pozitiv din regiunea Marche. Locuiește în aceeași provincie cu primul pacient Covid 19, un tânăr de 30 de ani revenit de puțin timp din Italia de Nord, unde a contractat maladia.

 

«Pista Nordului»

 

În provincia Rimini sunt 40 de persoane care au decis să se autoizoleze. Carabinierii și Ausl Romagna continuă ancheta epidemiologică cu obiectivul de a identifica toate contactele avute de proprietarul de restaurant care a fost primul depistat cu coronavirus în Emilia Romagna. După cum a declarat un reprezentant al autorităților, se pare că în restaurant – între timp închis în baza unei hotărâri a primarului din San Clemente – au fost găzduite mai multe persoane provenind din nordul Italiei, din zonele celor două focare principale – Veneto și Lombardia. În următoarele ore se așteaptă rezultatele analizelor efectuate de la persoane apropiate de patronul italian. Speranța autorităților este să lege cazul din Romagna de cel al focarelor din nord. Dar trebuie să mai treacă câteva zile.

 

Caz în San Marino

 

S-a înregistrat un prim caz și în San Marino. Este vorba de un pacient de 88 de ani internat la Rimini miercuri 25 februarie, cu unele complicații. A fost impusă imediat carantina pentru medicul care l-a îngrijit și pentru rude – izolate la domiciliu. La prima vedere cazul nu este în legătură cu cel al patronului de restaurant ce a călătorit în România. Bărbatul nu a călătorit în ultimele luni nici în nordul Italiei și nici în străinătate.

Traducerea: Ruxandra Lambru