Creşte numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus în Europa

Coronavirusul se extinde în Europa. 18 noi cazuri au fost diagnosticate în Germania, numărul persoanelor infectate în această ţară ajungând la 44. Primele îmbolnăviri au fost semnalate în Olanda şi Irlanda de Nord, în ambele situaţii la persoane, care s-au întors din Italia. În Marea Britanie sunt 15 cazuri confirmate, iar în Franţa, numărul celor infectaţi a cunoscut o ”creştere semnificativă” ieri, ajungând la 38, faţă de 18 cu o zi înainte. Detalii, ne oferă corespondenta noastră la Paris, Daniela Coman.
Reporter: 12 din cele 20 de cazuri diagnosticate ieri sunt dintre cei care au intrat în contact cu francezul de 60 de ani, decedat miercuri, şi provin din aceeaşi zonă, situată la 90 de km. nord de Paris. Alte două [ersoane a căror stare de sănătate este gravă fac parte dintr-un grup ce tocmai s-a întors dintr-o călătorie în Egipt. Restul sunt cazuri izolate. Ministrul francez al sănătăţii, Olivier Véran, se aşteaptă ca numărul pacienţilor infectaţi cu coronaviorus să crească.
Olivier Véran: Numeroase investigaţii sunt în curs de derulare şi ne aşteptăm ca bilanţul să evolueze. Vom verifica dacă există contaminare în lanţ pentru fiecare dintre situaţii. Ştim deja că aşa s-a întâmplat cu cei mai mulţi dintre pacienţii nou cnfirmaţi, ce par legaţi între ei printr-o contaminare în lanţ. Acum ne află în stadiul de intervenţie, ce constă în frănarea, încetinirea, limitarea răpsândirii viruslui pe teritoriul naţional.
Reporter: Ministrul a anunţat că au fost amenajate secţii speciale în 140 de spitale din toată ţara, pentru preluarea şi îngrijirea pacienţilor diagnosticaţi cu Covid-19. Populaţia care prezintă simptome suspecte este sfătuită să nu meargă în niciun caz la spital sau la doctorul de familie şi să sune la urgenţe şi să aştepte Salvarea. De la sfârşitul lui ianuarie şi până în prezent, în Franţa, au fost înregistrate în total 38 de czuari confirmate. Doi pacienţi au murit, 12 au fost vindecaţi, iar 24 se află în prezent în spital, trei dintre ei în stare gravă.
Realizator: Şi în Italia, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 650, cu trei decese în ultimele ore, ridicând la 17 numărul celor care au murit. Extinderea rapidă a epidemiei va avea cu siguranţă impact asupra creşterii economiei mondiale, iar Fondul Monetar Internaţional îşi va revizui probabil în scădere previziunile, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, citat de agenţiile de presă./aionescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie